Първи случай на африканска чума по свинете е регистриран в

...
Първи случай на африканска чума по свинете е регистриран в
Коментари Харесай

Първи случай на АЧС е регистриран в Пазарджишка област

Първи случай на африканска чума по свинете е регистриран в Пазарджишка област. Става дума за трупни елементи от диво прасе, открити в местността "Арнаутска поляна " на територията на Държавно горско стопанство "Чепино ", община Велинград. Това заяви заместник-областният шеф Йордан Кожухаров след изключително съвещание на епизоотичната комисия.

Директорът на Областната дирекция по сигурност на храните доктор Петко Митев посочи, че останките са открити на 13 август и получените през днешния ден резултати от проучването им са посочили съществуване на заболяването. Той добави, че със заповед на Изпълнителния шеф на БАБХ от през днешния ден се дефинира инфектирана зона с повърхност от 200 кв.км. от установения случай.

Директорът на РДГ- Пазарджик инж. Ангел Кузманов заяви, че през днешния ден ще издаде заповед за ограничение на достъпа до горските територии. Съгласно ограниченията за недопускане разпространяването на заболяването ще бъде прекратен дърводобивът,ще се забрани достъпът на туристи и събирането на гъби и билки. За период от два месеца в инфектираната зона ще влизат само оторизирани органи след наложителна стерилизация на колите и чиновниците. Кузманов прикани хората да бъдат виновни и да не нарушават ограниченията за сигурност. Той увери, че РДГ ще направи всичко належащо, след прекъсването на дърводобива, да се подсигурят дърва за огрев на популацията от други региони.

Заместник- регионалният шеф моли жителите на Велинград, които отглеждат домашни свине, в най-кратък период да ги умъртвят и да усвоят месото.

Във връзка с ограниченията против африканската чума по свинете в Пазарджишка област са построени 10 контролно-пропускателни пункта. Проверяват се всички товари за съществуване на документи за генезис. Има и формирани актове за нарушавания.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР