Първи съмнения за Омикрон у нас. Те се базират на

...
Първи съмнения за Омикрон у нас. Те се базират на
Коментари Харесай

Първи съмнения за Омикрон у нас - пробите ще са готови в петък

Първи подозрения за " Омикрон " у нас. Те се базират на предварителни проучвания, получени от PCR тест. Това съобщи за " По света и у нас " шефът на Националната референтна лаборатория доцент Иван Иванов.

За 4 от 100 проби в Националния център по заразни и паразитни заболявания има подозрения, че са на новия вид на ковид. Резултатите от проучванията ще станат ясни в петък.

Пробите са заредени късно нощес в специфичен секвенатор в Националния център по заразни и паразитни заболявания. Днес информацията към момента е нищожна. Дали подозренията за първите случаи на " Омикрон " у нас ще се оправдаят, ще стане ясно в петък.

" При тях липсва амплификация на реал тайм ПСР при S-гена, което съгласно някои учени може да служи като индикация. Предвид, че преобладаващият Делта-вариант сега няма тези знаци биха могли да се смятат за индикация за " Омикрон ", изясни доцент Иван Иванов, завеждащ Националната референтна лаборатория при антимикробна устойчивост в НЦЗПБ.



Пробите са от две обитаеми места. Засега обаче те не се оповестяват, с цел да не се всява непотребна суматоха. За момента няма данни дали хората, от които са взети пробите, са пътували в чужбина.

" Ако го засечем тук, можем в действителност да чакаме за няколко седмици до месец и половина да има известно изместване на Делта-варианта в България ", сподели доцент Иван Иванов.

" Бихме могли да кажем, че този конгломерат от разновидности, които дефинират " Омикрон " към този момент приказват за една акомодация на вируса, която я чакаме от доста време, тъй че към този момент да се понижи тази периодичност на смъртните случаи, която наблюдавахме при предходните разновидности ", добави доцент Иван Иванов.

По-задълбочени епидемиологични изследвания от страна на специалистите от Националния център по заразни и паразитни заболявания ще има, когато се потвърди съществуването на " Омикрон " у нас. Наскоро вариантът беше открит в прилежаща Гърция, а малко преди този момент и в Румъния, по тази причина съгласно специалисти е въпрос на време да бъде засечен и у нас.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР