Първи реакции дойдоха от партиите на решението на Румен Радев

...
Първи реакции дойдоха от партиите на решението на Румен Радев
Коментари Харесай

Партиите в синхрон с Радев – да не се бърза с мандатите

Първи реакции пристигнаха от партиите на решението на Румен Радев за старт на консултациите и поръчката да не се бърза с връчването на първия мандат. От ГЕРБ утвърдиха решението – „ На този парламент би трябвало да се даде късмет, тъй като в противоположен случай – избори би възпроизвела същата обстановка. Единствената разлика, която би се отразила на политическите сили, е тематиката за отговорността. Кой ще е отговорен в това Народно заседание да образува ръководещо болшинство ”, сподели  Томислав Дончев.

Той разяснява още, че към момента не е невероятно сформиране на постоянен кабинет с първия мандат на ГЕРБ.

„ Една, две, три, четири би трябвало да се подредят в името на общи цели, които би трябвало да преследват. В момента такова нареждане нямаме. Дали е допустимо? Трудно, само че към момента не смятам, че е невероятно ”.



 Андрей Гюров от Политическа партия разяснява от своя страна: „ Парламентът към този момент заработва на доста бързи обороти, тъй че има доста неща, които би трябвало да се свършат и те могат да работят даже и преди излъчването на постоянно държавно управление ”.

От Движение за права и свободи също се съгласиха с по-бавния ход на мандатите.

„ Налице е рецесия, разговорът върви постепенно. Ние призовахме да не се бърза ”, съобщи Хамид Хамид. Той съобщи, че партията му ще взе участие във всички диалози, в които бъдат поканени.



„ Когато президентът реши, ние сме разполагаем да стартираме консултациите ”, съобщи подготвеност Корнелия Нинова.

Има логичност в даването на повече време за връчване на мандатите, сподели Христо Иванов от „ Демократична България ”, защото е належащо в Народното събрание бюджетът да бъде прегледан, както и Планът за възобновяване.„ Случвало се е да се забави процедурата с мандатите. Логиката на Конституцията не е да се съблюдават периоди, а е да стане държавно управление. Въпросът за кабинет не е в прилагателните. За мен смисълът е да има държавно управление на антикорупционен консенсус. С всеки от мандатите има логичност да се сътвори държавно управление. Очевидно би трябвало да има държавно управление. За нас сериозният диалог е с втория мандат ”, съобщи Иванов. Той добави, че Демократична България са водили неофициални диалози със Соломон Паси и Росен Плевнелиев, само че те не са били за държавно управление.

За Стефан Янев ходът на президента е сполучлив. „ Парламентът има потребност от повече време, тъй като виждаме, че стартира с висок звук сред партиите. Важно е да създадем старания да съставим болшинство, което да излъчи държавно управление, тъй като по този начин ще бъдем почтени към българите. Безотговорно е да вървим на избори още веднъж. Направихме 4 избора. Начинът на систематизиране на гласовете демонстрира, че това е посланието на българите - да беседваме ”, съобщи Стефан Янев. „ Ние сме подготвени и имаме тактика, в случай че получим третия мандат. Ако тази догадка се реализира, ще приказваме в елементи ”.

 

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР