Първи разговори между ГЕРБ и Продължаваме промяната ще се проведат

...
Първи разговори между ГЕРБ и Продължаваме промяната ще се проведат
Коментари Харесай

Нагласи и прогнози преди срещата между ГЕРБ-СДС и Продължаваме промяната

Първи диалози сред ГЕРБ и " Продължаваме промяната " ще се проведат на следващия ден в Народното събрание. Това се случва, до момента в който към момента текат консултациите при президента Румен Радев, преди да се пристъпи към процедурата по връчването на първия изследователски мандат за сформиране на държавно управление.

Досега Радев организира три съвещания - с ГЕРБ-СДС, с " Продължаваме промяната " и с Движение за права и свободи. От тях стана ясно, че Политическа партия няма да поддържа първия мандат на ГЕРБ, само че пък изразиха готовност да разговарят с ГЕРБ по 16 политики в четири съществени сфери.

От ГЕРБ регистрираха, че са създали всичко допустимо да има работещо Народно заседание и показаха 7 антикризисни ограничения, които ще внесат в Народното събрание. 

Движение за права и свободи споделиха, че са подготвени за разговор с всички партии, само че чакат от първия мандатоносител в лицето на ГЕРБ-СДС освен състав на кабинет, а и съответни политики. 

Ден преди срещата, представители на двете партии, социолози и политолози показаха своите упования и настройки от идните диалози. Зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов посочи, че срещата във вторник не е начало на съдружни договаряния. Това не са диалози за сформиране на държавно управление, удостовери и депутатът от Политическа партия Даниел Лорер. Според социолога доц. Мира Радева случващото се е " туптене на топката, тъй като на всички им би трябвало време, с цел да се реорганизират преди идващите избори ". По думите на   PR специалистът Арман Бабикян в последните години българската политика е персонализирана и е нужна незабавна смяна на системата, която позволява сходен тип власт.  " Очакванията да бъде формиран кабинет, изключително с първия мандат, не са високи, на мнение е политологът Цветанка Андреева.

" Надявам се на тази среща да се приказва съществено, а не с клишета и пропагандни небивалици ", съобщи в ефира на bTV зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.  Той упрекна представителите на втората партия в Народното събрание, че приказва с " опорки от предизборната акция ". Като образец даде изказванието за реализиран огромен стопански напредък по време на кабинета " Петков ".

По думите му, от " Продължаваме промяната "  много желаят да се върви на нови предварителни избори. " Ако не желаеха избори, нямаше да споделят: " Няма да подкрепим първия мандат ". Откъде накъде, може първият мандат в един миг да се окаже доста потребен. Защо, от кое място накъде няма да поддържат мандат на ГЕРБ, който ще се окаже потребен ", попита зам.-председателят на ГЕРБ. 

Даниел Митов уточни, че срещата във вторник не е начало на съдружни договаряния. На въпроса за какво е рисково президентът Румен Радев дълго да ръководи през служебни кабинети Митов отговори: " Президентската институция не е натоварена с задоволително легитимност от Конституцията и жителите по този начин, че да прави политики ". 

" Това не са диалози за сформиране на държавно управление. Това са диалози за политиките, които този парламент, без значение чие е държавното управление, би следвало да поддържа. ГЕРБ зацикля и не съумя да образува коалиция. За нас е значимо да седнем на масата и да стартираме да дискутираме без значение какво ще се прави и кой ще ръководи. Заедно би трябвало да решим какво ще направи този парламент за България ", съобщи в ефира на bTV депутатът от " Продължаваме промяната "  Даниел Лорер. 

Той разясни, че на срещата ще се разискват политики. " Дали ГЕРБ ще сформира държавно управление без нас, или ние без ГЕРБ – следва да забележим. Преобладаващото болшинство в " Продължаваме промяната "  е на мнение, че коалиция с ГЕРБ не може да се образува. Това значи ръководство на малцинството под една или друга форма в този парламент ", уточни Лорер. 

Ще се откри ли пресечната точка сред ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната " дискутираха социологът доцент Мира Радева и PR специалистът Арман Бабикян в ефира на NOVA NEWS. 

Социологът доцент Мира Радева изрази мнение, че протичащото се е " туптене на топката, тъй като на всички им би трябвало време, с цел да се реорганизират преди идващите избори ". " Червените линии не престават да съществуват, даже и единствено на психическо равнище ", счита още социологът.

Според PR специалистът Арман Бабикян в последните години българската политика е персонализирана и е нужна незабавна смяна на системата, която позволява сходен тип власт.

Той разяснява и възможен сюжет, при които ГЕРБ-СДС поддържат кабинет на Политическа партия и се откажат от постове в изпълнителната власт. " Това значи ръководството на Политическа партия да бъде в тотална взаимозависимост от ГЕРБ. Така първата политическа мощ няма да носи отговорност и ще се социализира с " естествените ", а не с " крадливите "  партии ", съобщи Бабикян. 

" Очакванията да бъде формиран кабинет, изключително с първия мандат, не са високи. И въпреки всичко тази среща е най-смислената от всички, които е имало досега. Консултациите в президентството са без резултат. След нея ще стане ясно дали евроатлантическата платформа е просто теоретична структура, или е действителна база, на основата на която могат да се водят договаряния. Големият конфликт е сред опита да се тръгне към ново начало и остарялата злопаметност, която изпълва процесите ", изясни пред БНР политологът Цветанка Андреева.

По думите й, политическата идентификация на " Продължаваме промяната "  е все по-разкъсана и неразбираема. " Те бяха стопански леви, само че виждаме, че стават и стопански, и геополитически леви, и енергийно, и идеологически леви. Те към този момент не крият разликите си с някогашните съдружни сътрудници ", добави Андреева. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР