Първи приоритет на правителството е да дадем глътка въздух на

...
Първи приоритет на правителството е да дадем глътка въздух на
Коментари Харесай

Александър Пулев: Правителството дава глътка въздух на българския бизнес

Първи приоритет на държавното управление е да дадем глътка въздух на българския бизнес. Това съобщи в Благоевград служебният министър на нововъведенията и растежа Александър Пулев, представен от Пресцентъра на Министерството. Той приказва на разкритата мобилна приемна на неговото ведомство в Благоевград дружно с регионалния шеф Иван Шишков.

Микро, дребните и междинни предприятия в страната ще могат да аплайват за над 735 млн. лева до края на годината. Средствата са по Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ) и по Програма " Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията " (ПКИП) към Министерството на нововъведенията и растежа.

Пулев акцентира, че до 21 септември фирмите могат да аплайват по първата отворена за България процедура от Плана за възобновяване и резистентност " Технологична рационализация ", която е в размер на 260 млн. лева Пред медиите той изясни, че документите се подават напълно онлайн през .

" Процедурата е ориентирана най-вече за индустриалните компании - за медикаменти, компютри или оптични материали, храни, питиета, дрехи и други, както и компании с архитектурна, инженерна или научно-изследователска и развойна активност и други

" Планът за възобновяване работи и моля компаниите в региона на Благоевград да аплайват за средства. Спрямо размера и потребностите могат да получат сред 180 000 лева и 700 000 лева за ново съоръжение, техника, машини и програмен продукт ", посочи той.

В област Благоевград броят микро, дребни и междинни предприятия (МСП) е близо 21 000. От тях микро предприятията с до 9 чиновници са към 19 700, добави министърът.

Областният шеф сподели, че Планът за възобновяване е опция за бизнеса в района да получи поддръжка в изискванията на рецесия.

Калин Маринов, зам.-директор на Главна дирекция Европейски фондове за конкурентоспособност (ГД ЕФК) към Министерството на нововъведенията и растежа, уточни, че през септември следва пускане и на грантова скица в размер на 30,6 млн. лева за бизнеса за ИКТ решения и киберсигурност.

Освен това ще бъде отворена мярка за 200 млн. лева за създаване на ВЕИ за лично произвеждане на сила. Очаква се с нея да се реализира по-голяма енергийна автономия на предприятията.

Маринов изясни също, че още 118 млн. лева ще бъдат вложени в МСП, които са получили знака за качество " Печат за върхови достижения " по състезанията на Европейския съвет по нововъведенията. Те ще могат да развиват иновационни действия като основаване на прототипи и проява на технологии.

По отношение на вложенията министър Пулев съобщи, че от началото на годината са сертифицирани 11 плана за 231 млн. лева с вероятност да станат 54 плана за над 2 милиарда лева

Припомняме, че на уеб страницата на Министерството на нововъведенията и растежа () e оповестена подробна информация за онлайн кандидатстването по " Технологична рационализация ".

По-рано през днешния ден министър Пулев имаше мобилна приемна и в Перник във връзка с Плана за възобновяване и резистентност и опциите за бизнеса да аплайват по него и по други европейски стратегии.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР