Първи по рода си експеримент за клониране на прасе с

...
Първи по рода си експеримент за клониране на прасе с
Коментари Харесай

Клонираха прасе с помощта на робот

Първи по рода си опит за клониране на прасе благодарение на робот направиха китайски учени от Института по робототехника и автоматизирани осведомителни системи към Университета Нанкай в Тянзин. В началото на януари т.г. 510 клонирани ембриони са били вкарани в шест сурогатни свине-майки. На 110-я ден от бременността, в края на април, две свине-майки са родили 13 здрави, изкуствено отгледани прасенца, заяви China People’s Daily.
По време на опита за клониране на свине учените за първи път са употребявали специфични роботизирани микроманипулатори-анализатори, които са изпълнили всички интервенции по събиране и преместване на ДНК от животните донори към сурогатните майки. Тези устройства за интервенции с ДНК се ръководят от изкуствен интелект и имат мощни аналитични качества.

Роботизираният инструмент е спомогнал доста за сполучливото довеждане докрай на опита, написа technews.bg. По думите на Джао Син, началник на изследователския екип, при сходни деликатни интервенции разликата сред човешката ръка и робота-манипулатор е като тази сред корав пестник и меко натискане.

В процеса на клониране на свинете, извършен взаимно с Института по отглеждане на животни и ветеринарни проучвания, е приложена така наречен техника за нуклеарен транспорт на соматични кафези (SCNT), която се употребява нормално за селекция – при нея ядро на соматична клетка се придвижва в яйцеклетка без ядро. Подобен способ има преимуществото, че подсигурява качествено осеменяване на яйцеклетката. Негов минус обаче е ниското равнище на сполучливо завършилите опити, заради огромния % брак в процеса на клониране.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР