Първи пътеводител, посветен на Васил Левски повежда по неговите стъпки.

...
Първи пътеводител, посветен на Васил Левски повежда по неговите стъпки.
Коментари Харесай

Първи пътеводител повежда по стъпките на Васил Левски

Първи справочник, отдаден на Васил Левски повежда по неговите стъпки. Изданието е на народен музей „ Васил Левски “ в Карлово в партньорство с Регионалния исторически музей в Ловеч и Българската търговско-промишлена палата. То е под научната редакция и подпомагане на проф. Пламен Митев и се финансира от Министерството на културата.

В него са показани местата, свързани с живота и организаторската активност на Васил Левски в Българско и отвън отечеството.

С този справочник желаеме да покажем тези места, за които има задоволително безапелационни данни в исторически документи и мемоари, че Васил Левски е бил там – един, два или повече пъти, разяснява Дора Чаушева, шеф на НМ „ Васил Левски “ в Карлово. Намерихме за естествено началото на това пътешестване по стъпките на Апостола да стартира от родното Карлово и от родния му дом, добавя Чаушева.

Проучените и подбраните от екипа паметни места, където Левски е обитавал, са показани в два раздела – Южна и Северна България. В тях поредно от запад на изток следват административните области, а във всяка от тях селища и места, където са непокътнати архитектурни и исторически забележителности, свързани с активността на Апостола и комитетите на Вътрешната революционна организация (ВРО). Най-много са те в регионите, които Левски най-често е посещавал, където е най-гъстата комитетска мрежа: в Южна България в областите София, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Сливен, Хасково, а в Северна България – региона на Предбалкана в областите Ловеч, Габрово, Велико Търново, а също и Плевен. Столицата на революционната организация Ловеч и София – мястото, където Апостола се изправя пред специфичната следствена комисия и приема своята присъда, са с изключително значение в житейската орис и апостолската активност на на Васил Левски.

В пътеводителя са включени и исторически обекти в прилежащи страни, където Левски е обитавал в разнообразни интервали от живота си. Най-дълго и в най-вече селища е бил в Румъния. Първата страна, която посещава, е Сърбия – още през 1862 година Най-малко информация има за визитите на Апостола в османската столица Истанбул.

Този справочник е резултат и от дългогодишното съдействие на музея с издателство „ Златен дракон “ и неговия шеф Христо Ковачев.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР