Първи острови от боклуци са забелязани да плават из Черно

...
Първи острови от боклуци са забелязани да плават из Черно
Коментари Харесай

За първи път засякоха изключително тревожни образувания в Черно море близо до България

Първи острови от отпадъци са видяни да плават из Черно море. Находката е неповторима и притеснителна, защото до момента сходни формирания се виждаха главно в ширта на огромните океани, написа "Телеграф ".

Гигантското скупчване на пластмаса във водата било забелязано от група съветски учени, излезли в морето да броят популацията на делфини, оповестиха от Института по екология и еволюция на Руската академия на науките.

Според техните сътрудници от Българска академия на науките боклуците, оформили острова най-вероятно са пристигнали по р. Дунав, която е главният източник на замърсяване за Черно море.

На второ място е корабният трафик, който също генерира отпадъци, а такива могат да се видят по маршрута на доста плавателни съдове.

Островите били видяни, до момента в който учените облитали със аероплан избрана акватория.

"Плаваха както опаковки, по този начин и обособени пластмасови структури, фрагменти от мрежи и шамандури. Често боклуците бяха съсредоточени на големи петна, над които самолетът летеше няколко минути ", означи ръководителят на научната група на плана "Полети с делфини " инж. Димитрий Глазов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР