Първи коментар на министъра на отбраната във връзка с тайната

...
Първи коментар на министъра на отбраната във връзка с тайната
Коментари Харесай

Стоянов: Не е тайна, че България е изнасяла оръжие чрез други държави към Украйна

Първи коментар на министъра на защитата по отношение на тайната военна помощ от България за Украйна. Според авторитетните издания „ Политико ” и „ Ди велт ” става въпрос за гориво и оръжия от руската ера още от началото на спора по оста Киев-Москва. Министър Стоянов се разгласи „ срещу ” действието на тогавашния министър председател Кирил Петков, като не спести рецензии и към тогавашния министър на стопанската система Корнелия Нинова. И показа, че като основен секретар на президента е имал подозрения за сходни схеми.

“Не е загадка, че България е изнасяла оръжие посредством други страни към Украйна. Странно обаче е, че получаваме тази информация от други страни, а не от някогашния министър-председател ”, разяснява пред военният министър Димитър Стоянов. “Ако Кирил Петков е знаел, по какъв начин може Корнелия Нинова да не знае, по какъв начин може българският парламент да не знае? ”, запита Стоянов. 

По думите самият той е бил наясно с това. “Лично аз знаех заради простата повода, че не е толкоз мъчно да бъде навързано. Лично съм получава информация, че в средата на март западна компания на наш съдружник е изнесла муниции към друга страна на съдружник. Тези муниции са доставени на границата с Украйна. Едва ли тези муниции са доставени там без да бъдат импортирани в Украйна ” заподозря той. 

Според данни на министерството на защитата през 2021 година за Румъния и Полша са изнесени муниции на стойност 30 млн. лв., а през 2022 - 2, 5 - 2,6 милиарда лв..  

“Обидно е държанието на българските политици, които не споделиха какво вършат ” безапелационен бе той.

Стоянов отхвърли да уточни дата за идващите предварителни парламентарни избори, нито дали още веднъж ще бъде длъжностен министър председател.   “Решението е в ръцете на президента. Той ще каже по кое време ще разпусне Народно събрание и ще назначи идващите избори ”, сподели той. 

“По-важно е България да има едно устойчиво служебно държавно управление, което да обезпечи осъществяване на  честни избори и да продължи политиката, които се водило до момента ”, отговори Стоянов на въпрос ще бъде ли той още веднъж министър на защитата.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР