Първи ден от временното примирие межди Израел и Хамас. В

...
Първи ден от временното примирие межди Израел и Хамас. В
Коментари Харесай

Първата група израелски заложници е в Египет, Тел Авив пусна палестински затворници

Първи ден от краткотрайното помирение межди Израел и Хамас. В 7 сутринта огънят беше преустановен, а следобяд 13 израелски заложници бяха пуснати на независимост. До момента е оповестена самоличността на шестима от тях - деца на 6 и 8 години и дами на възраст от 45 до 78 години. Палестинската формация освободи още тайландски и филипински жители. От своя страна Израел пусна 39 палестински пандизчии.

9 часа откакто оръжията замлъкнаха, за 24-има души историята е с благополучен край. Прекарали са 49 дни в плен на " Хамас ". Така беше изпълнена първата стъпка от контрактуваното сред Израел и " Хамас " 4-дневно помирение.

Палестинската формация ще освободи общо 50 от похитените на 7 октомври 240 души. Предвижда се това да бъдат единствено дами и деца. За всеки 10 в допълнение освободени заложници, Израел ще удължава примирието с още ден. Освобождаването на тайланските жители е контрактувано настрана без посредничеството на Катар и не е част от договорката за прекъсване на огъня. 13 израeлски жители, 12 тайландци и 1 филипинец минаха през пункта " Рафа " на египетска територия.



Военният кабинет на премиера Бенямин Нетаняху наблюдава процедурата по освобождение на пленниците.
Твърди се, че палестинската формация ги е предала на представители на Червения кръст в региона на Хан Юнис, откъдето бяха откарани до пункта " Рафа ". След обширен медицински обзор, освободените бяха превозени с хеликоптери до израелска военна база, след което бяха настанени в лечебни заведения. Една от тях е детски център " Шнайдер ", където ги чакаха както техни близки, по този начин и непознати, пристигнали да окажат поддръжка.

" Те са просто деца - не по-големи от моите лични. Искахме да създадем нещо хубаво за тях, да видят нещо красиво откакто до момента евентуално са били обградени от бойци на Хамас, бойци, хеликоптери. 2-3 годишни дечица не трябва да стават очевидци на сходни гледки ", сподели Моран Маданес, жителка на Израел.



В късния следобяд Израел освободи 39 от обещаните общо 150 палестински пандизчии - 24 дами и 15 малолетни момчета. Временно напрежението в региона на пандиза Офер на Западния бряг се повиши.

В същото време 60 камиона с медикаменти, храни и гориво влязоха в Газа. На пункта Рафа бяха и министър председателите на Испания и Белгия. Испанският министър председател Педро Санчес прикани двете воюващи страни за дълготраен мир.

" Мисля, че е натъпил моментът интернационалната общественост и по-конкретно Европейски Съюз да признае страната Палестина. Вярвам, че е значимо всички страни членки да го създадем дружно, само че даже това да не стане, Испания ще вземе независимо това решение ".



В отговор на думите му израелските управляващи привикаха испанския и белгийския дипломат за пояснения. Въпреки апелите да не се връщат на север, огромна част от разселените палестинци се възползваха от прекратяването на огъня, с цел да се приберат по домовете си.

Сделката сред Израел и Хамас беше контрактувана с посредничеството на Катар. Двете воюващи страни обаче са безапелационни, че примирието е единствено краткотрайно, а краят на войната надалеч не е настъпил.

Снимки: Българска телеграфна агенция
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР