Първи арести след тежката експлозия в Истанбул: турската полиция е

...
Първи арести след тежката експлозия в Истанбул: турската полиция е
Коментари Харесай

Ще отмъстим: първи арести след тежката експлозия в Истанбул


Първи арести след тежката детонация в Истанбул: турската полиция е задържала едно обвинено лице. Службите за сигурност приказват за атентат и допускат, че той е дело на ПКК. При детонацията починаха 6 души.

в Истанбул турската полиция е арестувала едно обвинено лице. То има връзки със неразрешената в Кюрдска работническа пратия ПКК, твърдят турските служби за сигурност.
Редакцията предлага
" Службите за сигурност арестуваха хипотетичното лице, което е оставило бомбата в центъра на Истанбул (...) Според нашето заключение, виновна за атентата е терористичната организация ПКК ", сподели турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу в понеделник сутринта. Арестуваното лице е обитавало краткотрайно и в района Африн в северозападната част на Сирия. Там живеят най-вече кюрди. През март 2018 Африн е окупиран от турските сили за сигурност и огромна част от локалните поданици са напуснали района.  

Сойлу дава обещание възмездие

Същевременно турският вътрешен министър разгласи, че Турция ще отмъсти. Информацията, оповестена от и неговия заместител Фуат Октай, съгласно която за атентата е виновна " една жена ", не беше доказана от Сойлу. Междувременно се приказва за още 21 задържани.

При детонацията в неделя починаха шест души, а над 80 бяха ранени. По това време улицата е била изключително оживена. 

ПКК - неразрешената Кюрдска работническа партия - се бори от средата на 1980-те против турската страна. В предишното тя постоянно е обвинявана в осъществяването на кървави атентати. И множеството западни страни, измежду които Съединени американски щати и Германия, дефинират ПКК като " терористична организация ".

" Скривалище за терористи "

В момента ПКК е в центъра на полемиката към участието в НАТО на Швеция и Финландия, които подадоха молби за присъединение към Алианса поради войната в Украйна. Анкара укорява най-много Швеция, че се е трансформирала в " укритие за терористи " и забавя присъединението на двете северноевропейски страни към военния алианс. 

Членката на НАТО Турция постоянно подхваща военни дейности против позиции на ПКК в югоизточната част на Турция, както и в пограничните иракски и. В рамките на този спор през последните десетилетия към този момент починаха десетки хиляди. Сключено военно помирение се провали през лятото на 2015.

На същата улица " Истиклял " в Истанбул бе осъществен гибелен атентат през март 2016. Тогава имаше пет жертви. А турското държавно управление упрекна. Терористичната организация обаче не пое отговорността за атентата.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР