Първенството на най-младата балканска страна Косово върви към преждевременно приключване,

...
Първенството на най-младата балканска страна Косово върви към преждевременно приключване,
Коментари Харесай

Държавата и федерацията помогнаха с минимални суми за отборите в Косово, първенството обаче върви към приключване

Първенството на най-младата балканска страна Косово върви към прибързано привършване, въпреки решението да бъде официализирано в идващите няколко дни. Изпълнителният шеф на Фламуртари (Прищина) Арбнор Морина приказва за Българска телеграфна агенция и описа какво се случва в локалния шампионат.

Първенството на Косово е с 12 тима, като разликата сред водача Балкани и 2-ия Дрита е 1 точка. Тимът на Фламуртари е 8-и с 28 точки. "Вече два месеца сме без отборни тренировки. През това време играчите работят самостоятелно, като всяка седмица имат друг микроцикъл на подготовка. Днес или на следващия ден би трябвало да се реши дали шампионата ще се доиграе или моментното класиране ще бъде оповестено за извънредно.

"На нас ни остават 11 кръга от шампионата и пет мача за Купата на страната. Това прави общо 16 дати, които би трябвало да се намерят, с цел да приключи сезона. Ако го създадем, ще стане доста мъчно за клубовете да се провеждат. На първо място сезоните ще се слеят, което ще попречи на тимовете да се приготвят за новия сезон.

"Вторият и също толкоз значим миг касае договорите и трансферния интервал. Има доста футболисти с контракти за по една година. Ако това състезание се слее с новото в границите на седмица или две, то целият трансферен интервал ще премине по време, когато се играят мачове. Реално трансферният интервал ще мине на терена и доста футболисти могат да пострадат, сподели още Морина, който е един от най-опитните треньори и ръководители в косовския футбол.

В тимовете в Косово няма нито един инфектиран с ковид футболист и това е гордостта на клубовете, че футболистите са спазвали разпоредбите и са здрави. Разбира се, преди да се възобновят отборните тренировки, всички ще минат още веднъж проби. Финансовата обстановка в Косово също не е цветуща. Всички тимове са понижили заплатите на играчите си на 50 %, само че финансирането в клубовете зависи от стопанската система. Морина има вяра, че когато животът се възстановява, ще има нормализиране и на футболното състезание.

"Ние, косовските клубове, получихме дребна помощ от федерацията, и дребна помощ от държавното управление. От федерацията преведоха по 350 евро на състезател, а от държавното управление по 170 евро на всеки локален футболист. Малко е, само че е все е нещо.

"Отборите изгубиха доста от ковид. В Косово множеството клубове се устоят от един човек, от президента на клуба. И когато тези хора нямат бизнес, няма финансиране и за клубовете, сподели още Морина. Във Фламуртари играе и един български футболист- централният защитник Любомир Гуцев, който се разписа в доста значим дуел през пролетния дял. Най-вероятно нашият съотечественик ще получи предложение за нов контракт.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР