Първата в света ваксина за медоносни пчели е одобрена за

...
Първата в света ваксина за медоносни пчели е одобрена за
Коментари Харесай

Одобрена е първата в света ваксина за защита на медоносните пчели

Първата в света ваксина за медоносни пчели е утвърдена за приложимост от държавното управление на Съединени американски щати, което усилва очакванията за ново оръжие против заболяванията, постоянно опустошаващи колониите, на които се разчита за опрашване на храната.

Американското министерство на земеделието (USDA) издаде лиценз за ваксина, основана от Dalan Animal Health, американска биотехнологична компания, за отбрана на медоносните пчели от заболяването американски гнилец, оповестява „ Гардиън “.

„ Нашата ваксина е пробив в отбраната на медоносните пчели “, съобщи Анет Клейзър, основен изпълнителен шеф на Dalan Animal Health. " Готови сме да променим метода, по който се грижим за насекомите, оказвайки въздействие върху производството на храни в международен мащаб. “

Ваксината, която в началото ще бъде разполагаем на пчеларите с комерсиална цел, има за цел да ограничи гнилеца - съществено заболяване, породено от бактерията Paenibacillus larvae, което може да отслаби и убие кошерите. До момента няма лек за заболяването, която в някои елементи на Съединени американски щати е открита в една четвърт от кошерите. Това постанова пчеларите да унищожават и изгарят всички инфектирани фамилии и да ползват антибиотици, с цел да предотвратят по-нататъшното разпространяване.

„ Това е нещо, което пчеларите могат елементарно да разпознаят, тъй като трансформира ларвите в кафява слуз със зловонна миризма “, споделя Кийт Делаплан, ентомолог в Университета на Джорджия, съавтор на създаването на имунизацията.

Ваксината работи, като включва част от бактериите в пчелното млечице, с което пчелите работнички хранят майката, която по-късно го гълтам и получава част от имунизацията в яйчниците. След това разрастващите се пчелни ларви получават имунитет против гнилец, когато се излюпят, като изследванията на Dalan демонстрират, че това ще понижи смъртността от заболяването.

„ В идеалния случай пчелните майки биха могли да бъдат хранени с коктейл в бонбони за майки - мека, пастообразна захар, която пчелните майки ядат по време на превозване ", споделя Делаплан. „ Развъдчиците на пчелни майки биха могли да популяризират " изцяло имунизирани пчелни майки “.

Американският гнилец произлиза от Съединени американски щати и от този момент се популяризира по целия свят. Пробивът може да се употребява за намиране на ваксини за други болести, свързани с пчелите, като да вземем за пример европейската версия на гнилеца.

Тъй като пчелите са комерсиализирани, превозени и употребявани в селското стопанство, те са изложени на коктейл от разнообразни заболявания, които нормално унищожават огромен брой пчелни фамилии и изискват сериозна интервенция от страна на пчеларите, с цел да поддържат броя им.

Съединени американски щати са извънредно подвластни от ръководените пчелни колонии, които подкрепят опрашването на питателните артикули, като кошерите постоянно се транспортират с камиони из цялата страна за размножаване на всичко - от бадеми до боровинки. Причината за това е, че доста диви типове пчели понижават застрашително заради загуба на местообитания, потребление на пестициди и климатичната рецесия, което подхранва опасенията за световна рецесия в броя на насекомите, застрашаваща екосистемите и сигурността на храните и здравето на хората.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР