Първата в света атомна бомба над Хирошима на 6 август ...

Първата в света атомна бомба над Хирошима на 6 август

Атомната бомбардировка над Хирошима: 77 години по-късно

Първата в света атомна бомба над Хирошима на 6 август 1045 година, която унищожава града и убива 140 хиляди индивида. В Хирошима през днешния ден бе маркирана 77-годишнината от атомната бомбардировка с гала с присъединяване на генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутариш, съобщи АП, представен от Българска телеграфна агенция.

" Ядрените оръжия са безсмислени. Те не подсигуряват сигурност, а единствено гибел и заличаване ", сподели Гутериш. " Три четвърти век по-късно би трябвало да се запитаме какво се научили от облака с форма на гъба, издигнал се над този град през 1945 година ", добави той.

Съединени американски щати пускат първата в света атомна бомба над Хирошима на 6 август 1045 година, която унищожава града и убива 140 хиляди индивида. Три дни по-късно над Нагасаки е пусната втора ядрена бомба, който предизвиква гибелта на още 70 хиляди души. На 15 август Япония капитулира, с което се поставя завършек на Втората международна война.

Опасенията за трета атомна бомбардировка се ускориха поради заканите на Русия да прибегне от ядрено оръжие след началото на нейното нахлуване против Украйна през февруари. В речта си през днешния ден кметът на Хирошима Казуми Мацуи упрекна съветския президент Владимир Путин, че употребява личния си народ като " средство за война и лишаване на живота и препитанието на почтени цивилни в друга страна ". Войната на Русия против Украйна спомага за усилването на поддръжката на ядреното въздържане, сподели още Мацуи и прикани света да не повтаря грешката, унищожила неговия град преди 77 години.

На церемонията в Хирошима тази година не бяха поканени високопоставени посетители от Русия и нейния съдружник Беларус. На мемориала цветя сервира съветският дипломат в Япония Михаил Галужин, който заявява пред кореспонденти, че неговата страна в никакъв случай няма да използва ядрено оръжие.

Снимка: БТА

Източник: lupa.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg