Първата в България електронна система за училищно хранене бе въведена

...
Първата в България електронна система за училищно хранене бе въведена
Коментари Харесай

В столично училище тръгна система с електронни купони за столово хранене


Първата в България електронна система за учебно хранене бе въведена в общинското 119 СУ „ Академик Михаил Арнаудов “ – София, с помощта на ноу-хау и инвестиция на Mastercard. Първоначално, от преимуществата на цифровата платформа, която разрешава зареждане на електронни купони за столово хранене, ще се възползват родителите на възпитаници от първи до четвърти клас в столичното учебно заведение.

Платформата е модерна опция на остарялата система, основана на хартиени купони и може да бъде внедрена от всички общински учебни заведения в страната, които имат потребност от опростяване на процеса по обезпечаване на учебно хранене посредством цифровизация.

Иновативното решение дава на родителите голям брой благоприятни условия, измежду които да сортират хранения, включени в дневното детско меню, да наблюдават употребена ли е декларираната порция, да ревизират информация за всички алергени, съдържащи се в продуктите, както и да заплащат със своите банкови карти. Учениците пък ще получат заредени електронни карти, които ще употребяват вместо досегашните хартиени купони, с цел да получат учебния обяд.

„ Внедряването на цифровата платформа е натурален резултат от нашия ангажимент да предлагаме комфортни, налични и съвременни решения на родителите на нашите възпитаници – с тази иновация ще им спестим часове, изгубени всяка седмица в очакване на опашката в учебната трапезария, с цел да обезпечат нещо толкоз главно и значимо като храненето на децата им. Наред с приноса към успеваемостта в ръководството на времето и уговорките на родителите, платформата оказва помощ и за повишението на сигурността в учебното заведение, защото ще се понижи достъпа на външни хора в постройката “, споделя Диян Стаматов, шеф на 119 СУ „ Акад. Михаил Арнаудов “.

„ В Mastercard използваме технологиите и ресурсите, с цел да подобряваме средата на световно равнище и в локалните общности. Проектът, който реализирахме взаимно със 119 СУ в София, демонстрира на процедура по какъв начин едно сполучливо публично-частно партньорство може да сътвори иновация, която има положително въздействие освен за потребителите, само че и за цялото общество “, споделя Ваня Манова, управител на Mastercard за България и Македония, допълвайки, че през последните години българите интензивно търсят и чакат внедряването на нововъведения в просветителната система.

Възползвайки се от преимуществата на цифровия план, българските родители имат опция без да влагат в допълнение време и средства да допринесат както за подобряването на учебната среда за българските деца, по този начин и за обезпечаването на достъп до обучение за деца от общества в риск. За всеки закупен през онлайн платформата на 119 СУ с карта Mastercard обяд, компанията ще подарява средства за закупуване на системи за филтриране на питейна вода, налични когато и да е на образователния ден за всички ученици на междинното учебно заведение в столицата, както и за фонда на Световната продоволствена стратегия (WFP) към Организация на обединените нации за обезпечаването на един учебен обяд за дете в Руанда.

Инициативата е част от световния дълготраен ангажимент на Mastercard за обезпечаване на по-добро бъдеще на децата по света, посредством обезпечаване на учебни хранения и по-добра среда за милиони възпитаници.

Според проучване, извършено от WFP и подкрепено от специалисти на Mastercard, съществува директна връзка сред питателните учебни ястия и университетските достижения и продуктивността на по-късен стадий от живота. Анализ за разноските и изгодите пък потвърждава, че инвестицията от 1 $ в учебно хранене води до икономическа възвръщаемост от 3 до 10 $. Осигуряването на учебно хранене разрешава на децата в редица рискови общности да останат в учебно заведение и да учат, с цел да станат по-продуктивни, когато пораснат и по този метод да допринесат за развиването на по-добра среда в фамилиите, обществото и стопанската система.

Електронната система за учебно хранене в 119 СУ е вторият пионерски план в България, обвързван с цифровизация в образованието, който се осъществя с присъединяване на Mastercard в последните седмици. В средата на ноември бе показана и първата електронна студентска брошура с разплащателни функционалности, която към този момент е разполагаем на студентите от първи курс в УНСС.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР