Първата стъпка от нашата визита беше да видим как върви

...
Първата стъпка от нашата визита беше да видим как върви
Коментари Харесай

Пеканов влезе в магазини в Загреб, за да покаже какво ще стане с цените, когато влезем в Еврозоната

Първата стъпка от нашата аудиенция беше да забележим по какъв начин върви процесът в Загреб. Той върви обикновено и сполучливо. Видяхме в комерсиалните обекти един от най-важните механизми, а точно двойното проявление на цените - в куна и евро, както и какъв брой коства един кг или литър от дадена стока. Това се прави, с цел да могат жителите да бъдат добре осведомени по какъв начин ще вървят цените при прекосяването в евро ", съобщи Пеканов по време на визитата си в хърватската столица, предава Българска телеграфна агенция. 

От 5 септември в Хърватия, която ще одобри единната валута на 1 януари следващата година, цените са показани както в локалната валута - куна, по този начин и в евро.

" Това (двойното проявление - бел. р.) стартира на 5 септември. Това се случва с всички страни, приемащи еврото - четири или пет месеца преди датата на прекосяване стартират да демонстрират цените в двете валути, след което в интервал от една година във всички търговски обекти това продължава да е реалност. В Хърватия в рамите на две седмици след въвеждане на еврото ще могат да се употребяват и двете валути ", добави вицепремиерът.

Пеканов уточни още, че в Хърватия жителите ще могат да разменят остарялата си валута куна в комерсиалните банки за евро в границите на идващите шест месеца.

В България, според признатия от последното постоянно държавно управление проект, се планува да може да се пазари в двете валути в границите на един месец, посочи Пеканов за Българска телеграфна агенция.

По време на обиколката си из Загреб вицепремиерът имаше опция и да беседва с жители по отношение на техните упования за въвеждане на еврото.

" Това беше доста значима част за нас. Спряхме и напълно намерено попитахме жителите какво мислят и те ни споделиха, че това е супер и е част от европейската интеграция на страната и тези стъпки са значими, с цел да са по-близо до Европа. Казаха още, че прекосяването към еврото ще помогне на туризма, както и че не виждат кой знае какви терзания от прекосяването към еврото ", уточни Пеканов.

Той разяснява и това дали е допустимо еврото да докара до в допълнение повишение на инфлацията, като по думите му повишението на цените е голям проблем в цяла Европа сега. 

" Всички европейски страни срещат компликации. Има разнообразни стопански ограничения за адресиране на казуса. Ние на следващия ден ще беседваме точно по този мотив с представители на финансовото министерство на Хърватия по този въпрос. Това е развой (инфлацията - бел. р.), който е реалност в Европейски Съюз и прекосяването към еврото надали е повлияло кой знае какъв брой на главния инфлационен развой ", означи заместител министър-председателят по ръководство на европейските средства.

Пеканов разяснява също обстановката с приемането на единната валута у нас.

" Именно тези механически въпроси би трябвало да се изчистят в този момент, с цел да може, тогава когато в бъдеще, през последваща година, постоянен, демократично определен кабинет вземе решението за присъединение на страната ни към еврозоната, тези въпроси да бъдат изчистени - какъв брой време ще има двойно проявление на цените, по какъв начин ще се случва осведомителната акция, по какъв начин жителите ще схванат за всички тези процеси, и тези, които не си служат с обичайните медии, или по-възрастните жители ", уточни вицепремиерът. 

Пеканов посочи, че точно това е и задачата на визитата - да почерпим от опита на Хърватия, и за това ще бъдат извършени диалози с представители на централната банка на страната, както и във финансовото министерство.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР