Първата среща на Има такъв народ с депутати от 50-ото

...
Първата среща на Има такъв народ с депутати от 50-ото
Коментари Харесай

Срещата между ИТН и Катинчарова от „Величие“ не протече по план: Темата за строежа на АЕЦ „Белене“ накара Йорданов да прекрати разговора

Първата среща на ИТН с депутати от 50-ото Народно заседание в общи линии не създаде никакъв логичен резултат.

Пред Тошко Йорданов, Станислав Балабанов и Павела Митова застана националният представител от несъществуващата към този момент парламентарна група на Величие Красимира Катинчарова.

Целият диалог се въртеше към градежа на АЕЦ Белене – план, който Катинчарова настояваше да се осъществя оптимално бързо, защото по думите ѝ това е в полза на България и на енергийната ни самостоятелност.

На собствен ред от Има Такъв Народ се пробваха да обяснат на колежката си от Величие, че в огромна степен този диалог е неплатежоспособен, тъй като АЕЦ Белене е от дълго време затворена тематика и не е измежду настоящите проблеми пред българската страна.

За площадката на АЕЦ Белене са изтекли всевъзможни типове периоди, оценки и разрешителни. Ако този план въобще се започва, това значи цялата процесура да стартира през цялото време, а това ще отнеме години. Не може да се случи просто ей по този начин, както Вие си го представяте, обясни Тошко Йорданов към Катинчарова.

Павела Митова означи, че времето за реализация на АЕЦ Белене е минало и разясни, че по-практично би било България да се концентрира върху развиването на други базови мощности като АЕЦ Козлодуй, ТЕЦ-овете, ПАВЕЦ и други

Може да се мисли за различен вид енергийни планове на мястото на площадката на Белене, само че нуклеарната енергетика би трябвало да се развива в границите на АЕЦ Козлодуй. Голяма част от параметрите са с изминал период и по какъв начин си въобразявате, че Украйна има интерес да строи нуклеарна централа в друга страна, вместо да си строи лична. Повдигате една болна тематика, с цел да намерите поддръжка за 6-има самостоятелни депутати. Не виждам логичност да причинявате такова нещо на българското общество. Доста дълго време лиши на българските политици да убедят обществото, че Белене е завършил план. Няма вложител, който да желае да взе участие в този план, акцентира Митова.

Катинчарова обаче не отстъпи от настояването си АЕЦ Белене да се осъществя, което принуди Тошко Йорданов да я попита дали това е единствената тематика, по която има намерение да приказва.

Тогава Катинчарова отвърна, че по другите тематики ще приказва едвам тогава, когато въпросът за АЕЦ Белене влезе в дневния ред на Комисията по енергетика и след това в пленарна зала.

Нямаме нищо срещу да се разиска, само че сме срещу слагането на ултиматум от рода: Или Белене, или нищо. Белене е част от енергийната тактика, само че не е всичко. АЕЦ Белене към този момент е прецакан обект и би трябвало да се започва още веднъж. Няма проблем да отворим този диалог на политическо равнище, само че не мога да кажа какъв ще е крайният резултат. Трябва сигурността да е преди всичко, заради което най-важната роля би трябвало да играят специалистите, а не политиците, сподели още един път Йорданов.

След като Красимира Катинчарова продължи да упорства по плана за втора нуклеарна централа, от Има Такъв Народ взеха решение да сложат точка на диалога си с нея.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР