Първата сила вече няма да получава бонус депутатиЗа пръв път

...
Първата сила вече няма да получава бонус депутатиЗа пръв път
Коментари Харесай

Гърците гласуват по нови изборни правила

Първата мощ към този момент няма да получава бонус депутати
За пръв път право на избор имат и живеещите в чужбина

Фаворит е ръководещата партия на премиера Мицотакис

Гърците гласоподаваха през днешния ден за нов състав на 300-местния парламент на страната, като изборите се организираха по нови правила.
Едно от най-важните нововъведения е премахването на така наречен
бонус места за класиралата се преди всичко партия. Тази система осигуряваше, според от броя гласове, до най-много 50 спомагателни депутати за победилата на вота групировка и по този начин ѝ гарантираше болшинство и устойчиво независимо 4-годишно ръководство.

За първи път е понижена и възрастта за гласоподаване. Така към този момент и 17-годишните ще дават своя избор.

За първи път на тези избори право на глас имаха и гърците, живеещи в чужбина, само че при условия - да са живели в Гърция най-малко две години през последните 35 години и да са подали данъчна декларация за предходните две години. За задачата бяха открити 99 секции в 35 страни, в това число в България. Почти 23 000 гръцки гласоподаватели гласоподаваха в събота отвън Гърция. В изборните секции в Европа и Съединени американски щати се извиха опашки с нетърпеливи гласоподаватели, които търпеливо чакаха да гласоподават даже в дъжда.

Гръцкото министерство на вътрешните работи разгласи, че броят на гласоподавателите, които могат да гласоподават на изборите в страната, е малко над 9,8 млн. души. За тях са открити съвсем 22 хиляди изборни секции. Съгласно конституцията и изборното законодателство упражняването на правото на глас е наложително. Изключения има за жителите над 70 години.

Според последните изследвания преди вота като победител се обрисуваше ръководещата дясна “Нова народна власт ”, която заявяваха, че ще поддържат към 33%. Втора се обрисуваше главната опозиционна СИРИЗА с 26,5% поддръжка. Следват социалистическата ПАСОК с 9%, комунистическата ККЕ с 6%, националистическата “Гръцко решение ” с 3,5%, и МеРА25 на някогашния финансов министър Янис Варуфакис с 4%.

Разликата сред “Нова народна власт ” и СИРИЗА варира от 5 до 7,3% в последните пет изследвания на публичното мнение преди днешните избори.

Управляващата дясноцентристка “Нова народна власт ” води в желанията на гласоподавателите, макар че през четиригодишното ѝ ръководство страната мина през съществени рецесии като пандемията от COVID-19, високата инфлация, политическите и икономическите последици от съветската инвазия в Украйна и напрежението с Турция. Не липсваха събития и кавги, които нанесоха вреди на облика на държавното управление, като аферата с подслушванията от страна на гръцкото разузнаване и трагичната железопътна злополука в края на февруари, лишила живота на 57 души.

Прогнозите обаче са, че нито една от партиите в Народното събрание няма да има болшинство за независимо ръководство. Анализатори предизвестяват, че е прекомерно евентуално и обединенията да не съумеят да основат коалиция. Затова е допустимо след в Гърция да се проведат нови избори, евентуално през юли.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР