Първата сграда в Европа, сертифицирна официално с най-високата степен за

...
Първата сграда в Европа, сертифицирна официално с най-високата степен за
Коментари Харесай

ПроКредит Банк България призната за първата сграда с нулеви въглеродни емисии в Европа

Първата постройка в Европа, сертифицирна публично с най-високата степен за нулеви излъчвания е в България. През май 2020 година постройката на Централното ръководство на ПроКредит Банк България в София получи документ за нулеви излъчвания „ Zero Carbon ” по стандарта EDGE. Този документ удостоверява въглеродната индиферентност на една постройка и може да се придобие посредством профилиран развой. За да бъде подобаващ, постройката, която кандидатства за него, би трябвало да понижи потреблението на вода и вложените материали с най-малко 20%, както и да има енергоспестявания на място от най-малко 40%. Освен това 100% от употребяваната сила би трябвало да бъде генерирана от възобновими източници или въглеродни ресурси. За относителен индикатор на енергоспестяванията се употребяват сходна постройка, издигната по типични стандарти в страната.

ПроКредит Банк България последователно приключи всички стадии от процеса по узаконяване за Централното си ръководство. През юни 2019 година Банката получи първия документ по пътя си към нулеви излъчвания. Във втория стадий постройката на ПроКредит доближава до 50% по-малко ползване на сила и 43% - на вода. По този метод Банката минава третия и финален стадий от процеса на EDGE – нулеви въглеродни излъчвания.

Фотоволтаичната апаратура на покрива на постройката и закупуването на гаранции за сила от възобновими източници са от решаващо значение постройката да стане 100% въглеродно неутрална, споделя Камелия Минева, член на УС на ПроКредит Банк.

освен влагаме в постоянни ограничения за икономисване на енергия, само че и във фотоволтаична апаратура, с която да сътворяваме лична сила. Останалата част от електричеството, което използваме, закупуваме с гаранция за възобновим генезис, а за отопление започнахме да компенсираме въглеродните ни излъчвания. Гордеем се освен с това, че постройката ни употребява 50% по-малко сила и вода в съпоставяне със сходна постройка на локалния пазар, само че и тъй като към този момент сме институция с нулеви въглеродни излъчвания. Като първата организация в България с подобен документ, ние се надяваме да служим като модел на подражателство за други институции, насърчавайки ги да подхващат сходни начинания. Всички тези наши старания способстваха за постигането на задачата на Групата ПроКредит – да се превърнем в една напълно въглеродно неутрална организация “ – сподели Камелия Минева, член на Управителния съвет на ПроКредит Банк България.

Сертификатът за въглеродна индиферентност на EDGE за Централното ръководство в София се прави оценка като значима стъпка в устрема на ПроКредит Банк към трайното понижаване на въглеродния си отпечатък. Това е и една от трите съществени цели, заложени в Отчета за влияние на групата за 2018 година, които имат за цел да бъдат реализирани в идващите три до пет години. Полученият документ е значим стадий в постигането на въглеродна индиферентност в оперативната активност на Банката. Всички банки в Групата ПроКредит припознават опазването на околната среда като пиедестал в  политиките си за обществена отговорност и се стремят освен да подобрят личните си старания за по-чиста природа, само че и да образоват и поучават клиентите си по какъв начин да подобрят бизнеса си, с цел да бъде по-устойчив.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР