Първата сесия на Стратегическия диалог България-САЩ започва в сряда (8

...
Първата сесия на Стратегическия диалог България-САЩ започва в сряда (8
Коментари Харесай

Заместник-държавният секретар на САЩ пристига в София в сряда

Първата сесия на Стратегическия разговор България-САЩ стартира в сряда (8 януари), като за диалозите в София идва заместник-държавния секретар по политическите въпроси на Съединени американски щати Дейвид Хейл. Това заяви държавната осведомителна работа след среща сред министър-председателя Бойко Борисов и посланика на Съединени американски щати Херо Мустафа.

За 8 януари в Истанбул е планувано публично разкриване на първата линия на газопровода " Турски поток ". На откриването е поканен и българският министър председател Бойко Борисов, само че поканата към момента не е доказана от българска страна.

На срещата с дипломат Мустафа през днешния ден е разисквана подготовката на визитата на Дейвид Хейл в София. След нея българският министър председател се похвали във Facebook, че е получил за Коледа значка от американския дипломат и картичка от президента Доналд Тръмп.

" Стратегическият разговор България-САЩ е от извънредно значение за развиването на връзките сред двете страни. Целта е посредством надграждане на партньорството да бъдат реализирани съответни резултати в основни области от съвместен интерес като сигурност и защита, битка с тероризма, енергийна сигурност, правоприлагане, обучение, връзки сред народите ", посочи министър председателят Борисов. Той и посланикът на Съединени американски щати са отбелязали откритите отлични връзки сред двете страни в региона на сигурността и защитата както по двустранна линия, по този начин и в границите на НАТО. Дискутирани са и въпроси от сферата на върховенството на закона.

Премиерът подчертава, че България има интерес от още по-силно задълбочаване на търговско-икономическите връзки със Съединени американски щати като се резервира позитивната наклонност за резистентен напредък на двустранната търговия. На срещата е подчертана значимостта на съдействието в областта на енергетиката, което има капацитет да способства за подсилване на енергийната сигурност на страната и диверсификация на енергийните източници и направления, в това число посредством импорт на полутечен природен газ. Бойко Борисов и дипломат Мустафа са разискали и настоящи тематики от интернационалния дневен ред, се споделя в известието на държавната осведомителна работа.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР