Първата съветска ядрена подводница премина по улиците на Русия.К-3 “Ленински

...
Първата съветска ядрена подводница премина по улиците на Русия.К-3 “Ленински
Коментари Харесай

Първата ядрена подводница на СССР се превръща в музей, премина през Кронщад СНИМКИ+ВИДЕО

Първата руска нуклеарна подводница мина по улиците на Русия.

К-3 “Ленински комсомол ” се насочи към Музея на военноморската популярност, който се намира в Кронщад.

Тя минала по улиците на града на 12 октомври на път до последната й дестинация, където посетителите ще мога да прегледат от близко плавателния съд. По време на интервенцията били демонтирани 70 преносими структури – знаци,  светофари, осветителни тела, както и цели 800 метра бордьори.

К-3 било превозена на две елементи, които ще бъдат съединени в музея. Реакторите, задвижвали подводницата, са били отстранени в корабостроителницата в Нерпа.

„ Ленинский комсомол ” е първата руска и третата в света (след американските „ Наутилиус ” и „ Сий Вулф ”)  атомна подводница. Тя е била приключена през 1957 година и е била предана на Северния флот през 1958. През 1959-1964 година по модифицирания план 627А са издигнати още 12 подводни съда.



През 1962 година “Ленински комстомол ” е първата, която руска подводница съумяла да да доближи Северния полюс под вода. Това става четири години преди „ Наутилиус.

След това прави и изплуване на полюса, което идва три години по-късно на “Скейт ” на Съединени американски щати. За задачата руският капитан Лев Житцов получава премията Герой на Съюз на съветските социалистически републики.

Една от главните задания на К-3 по врем на Студената война била да следи американски подводници, въоръжени с балистични ракети. Службата на плавателния съд била белязана и от трагично събитие. По време на пожар през 1967 година в " Ленински комсомол умират 39 индивида.

Подводницата била изведена от състава на Северния флот през 1991 година, а решението за основаване на музей било взето след 30 години.

Очаква се „ Ленинский комсомол ” да е отворена за гости през идната година.



Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР