>Първата съдебна инстанция е присъдила 2 години и половина "лишаване

...
>Първата съдебна инстанция е присъдила 2 години и половина "лишаване
Коментари Харесай

Трагичен инцидент пред кафене достигна за крайно решение до варненския съд

>
Първата правосъдна инстанция е присъдила 2 години и половина "лишаване от независимост " и общо 70 000 лв. обезщетение на околните за претърпените от тях неимуществени вреди. Трагичният случай е станал през април 2014 година пред търговски обект (кафе-магазин) в с.Билка, област Бургас. Тогава подсъдимият наложително е извел пийналия 72-годишен мъж от обекта. При извеждането потърпевшият е паднал върху бетонната площадка, вследствие на което е настъпила черепно-мозъчна контузия, довела месец по-късно до гибелта му.
Тази присъда два пъти е била доказана (последно през февруари тази година) от Апелативен съд - Бургас, само че е била върната от Върховен касационен съд с претекста, че втората правосъдна инстанция е трябвало да направи още старания за откриване на обективната истина, да събере нови доказателства и да ги подложи на разбор, с цел да в профил несъгласията в тях. Поради неспособност Апелативният съд в Бургас да образува нов състав, който да прегледа делото, Върховен касационен съд го е разпределил на Варненския апелативен съд, който през днешния ден за трети път прегледа жалбите срещу първоинстанционната присъда и решението на Апелативен съд -Бургас.

Следвайки напътствията на висшите съдии, Варненският апелативен съд назначи повторна видео-техническа експертиза на записа от охранителната камера на обекта, пред който са се развили дейностите по извеждането на потърпевшия. Вниманието на движимостите лица е било ориентирано към възпроизвеждане на мудни обороти на хронологията на събитията и държанието на подсъдимия и на потърпевшия.

Заключенията на движимостите лица, изготвили повторната видео-техническа експертиза през днешния ден бяха коментирани от страните по делото. Според прокуратурата, присъдата е обективна, тъй като събраните доказателства, в това число и от повторната експертиза откриват по безапелационен метод дейностите на подсъдимия, предизвикал по несъобразителност гибелта на потърпевшия. Същата теза пазят и частните обвинители и цивилен ищци, които намират обаче, че дейностите на Мустафа по извеждането на техния непосредствен от комерсиалния обект са били съзнателно груби и насилствени. Те упорстват даже за по-висок размер на наказването.

Защитата на подсъдимия намира, че се касае за "случайно действие " и моли втората правосъдна инстанция да оправдае подсъдимия. Алтернативно - в случай че го откри за отговорен, то вместо дейно наказване да му наложи пробационни ограничения.

Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в открития от закона период.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР