Първата ракета на България Виктория Томова далеч не се е

...
Първата ракета на България Виктория Томова далеч не се е
Коментари Харесай

Вики Томова тренира с Магнус Норман


Първата ракета на България Виктория Томова надалеч не се е отдала на отмора след чудесното показване в Мелбърн и превъзмогването на квалификациите на Australian Open.

В момента Томова се намира в Швеция, където тренира в академията „ Good to Great “, в която в последната година минава част от подготовката ѝ. Във вторник Вики имаше прелестната опция да организира занятие с Магнус Норман – някогашният №2 в света, който е един от създателите на академията и един от най-успешните треньори в последното десетилетие.

Именно финалистът от Ролан Гарос 2000 бе треньор на Стан Вавринка при трите трофеи от Големия шлем на швейцареца. Норман бе определен и за „ Треньор на годината в АТР “ за 2016 година.

Самият той разгласява фотография от тренировката му с Томова, на която е и треньорът в академията Деян Зличар.

Магнус Норман основа „ Good to Great “ през 2011 година дружно с сътрудниците си Микаел Тилстрьом и Никлас Култи. Тилстрьом е и индивидът, който главно се занимава с подготовката на Томова.

Българката е част от академията от края на 2020-а като съгласно самата нея това решение ѝ оказва помощ доста в развиването на играта ѝ.

Ето какво показа тя по този мотив в изявление за „ Булевард България “ в края на предходната година.

„ Ходенето ми в академията в Стокхолм ми оказва помощ. Тренировките са на напълно друго равнище. Треньорът, който се занимава с мен, е бил треньор и на Григор Димитров – Микаел Тилстрьом. Той гори за спорта, ляга и става с мисълта за тениса. Когато се срещнах с жена му, тя ми описа, че още преди да дойде, Микаел към този момент ѝ е говорел за това какво би трябвало да се направи с моята техника: „За форхенда на Вики това, за сервиса – другo “.

„ Бях ходила пет пъти, само че все сама. Този път бях с татко ми, тъй като там е малко тежко, когато си самичък – ти спиш в самата академия, всичко е на едно място. Фактически не излизаш от академията, по през целия ден тренираш и след това просто си лягаш в леглото супер изтощен. Друго си е да можеш да размениш с някого две думи денем. Самата подготовка там ти дава доста самочувствие. Да не се колебая толкоз във опциите си и че мога да се състезавам действително с другите, които са в Топ 100. “

Томова е една от топ състезателките в академията сега като други известни имена, които се приготвят там са Камил Майхжак, Кристофър О‘Конъл и Мохамед Сафуат.

В Мелбърн българката за повторно в кариерата си съумя да преодолее трите кръга на квалификациите в шампионат от Големия шлем, а в първи кръг загуби от достигналата до четвъртфинал Ализе Корне.

Първоначално тя бе подала поръчка за присъединяване на ITF шампионат с награден фонд 60 хиляди във Франция през тази седмица, само че явно е предпочела да заложи на тренировките в Швеция. Следващият шампионат в календара ѝ е WTA 500 конкуренцията в Санкт Петербург, която започва на 5 февруари. Към момента Томова е последната, която откри място в квалификациите. Добро показване в Русия може да ѝ донесе нова крачка към дебют в топ 100. В момента тя е №118, само че след трите победи в Мелбърн ще се изкачи до към 108-а позиция в понеделник.

Прочетете тук още от упоменатото изявление на Вики Томова.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР