Първата ракета на България – Григор Димитров, играе при резултат

...
Първата ракета на България – Григор Димитров, играе при резултат
Коментари Харесай

НА ЖИВО: Григор Димитров - Холгер Руне 6:3, 6:7 , мачът вече е във формат 2 от 3 сета

Първата ракета на България – Григор Димитров, играе при резултат 1:0 сета (6:3) против международния №6 Холгер Руне от Дания в двубой от 1/8-финалите на третия за годината шампионат от Големя шлем – „ Уимбълдън “. 

Гришо се показва повече от прелестно, като до този миг записа три поредни триумфа без изгубен сет, надигравайки японския квалификант Шо Шимабукуро, Иля Ивашка от Беларус и десетият в света американец Франсис Тиафо. По този метод Гришо си обезпечи място на 1/8-финалите – негов трети в конкуренцията, като за последно той игра на тази фаза през 2017-а година, когато отстъпи на швейцарския маестро Роджър Федерер.

В същото време, Руне започва с трисетови триумфи над участващия с „ уайлд кард “ представител на домакините Джордж Лофхаген и Роберто Карбайес Баена, преди да надиграе още един испанец в лицето на Алехандро Давидович Фокина след огромна драма с тайбрек в петия сет.

До този миг Димитров и Руне нямат формален мач между тях, а залогът е място на четвъртфиналите, където противник ще бъде един всред международния номер 1 Карлос Алкарас или финалиста от 2021-а година Матео Беретини.

ПЪРВИ СЕТ  6:3 (54 минути):

Григор започва добре и поведе с 40:0, само че Руне съумя да изравни точките. Датчанинът даже стигна до късмет за пробив, който беше отразен от първата ни ракета, а след това на собствен ред Димитров взе две следващи точки и надлежно първия си сервис-гейм. Руне също съумя да завоюва първия гейм, в който подава, въпреки че в един миг се стигна до 30 равни. Гришо подвигна темпото и набързо стигна до задатък от 2:1 след гейм на нула точки. Руне също не срещна особени компликации в идващия гейм, който го завърши на 15 точки. С показаното досега и от двамата мачът изглеждаше, че ще даде доста равностойна борба. Макар и с леки инциденти Григор си заслужи нов задатък от 3:2 след гейм на 30 точки и приключен с първия ас на българина. Равенството продължаваше да господства след нов бърз сервис-гейм на Руне - 3:3.

Последва извънредно дълъг близо 15-минутен маратонски седми гейм. Непредизвикано сгрешен форхенд на Гришо и двойна неточност докара до 0:30. Ас №2 върна точките до 15:30, а невърнат втори сервис възвърне равенството. Още един ас по правата от полето за тъждество стигна до поврат от 40:30, само че след това „ ястребовото око “ се стигна до двойна неточност на българина и дюс. Руне предизвика Гришо да излезе на мрежата и го излъга с пай диагонал и доста ниско свалена топка, след което стигна до точка за пробив. Последва ужасно разиграване, в което Гришо избави брейк-бола. Нова двойна неточност и още един късмет за пробив за Руне, само че българинът се оправи с прелестен минаващ форхенд от плонж отвън очертанията на корта и нов дюс. Комбинация от супер втори сервис с прав удар по правата донесе преимущество на Димитров, само че геймът продължи след негова неточност от форхенд за четвърто тъждество. Неотразен начален удар още веднъж му донесе адвантидж, само че отлична къса топка на Руне му разреши да вкара гейма в пети дюс. Аут от смач на Григор на празен корт и трябваше да пази още един късмет за пробив, само че с безусловно същото осъществяване Гришо го отрази. Невърнат втори сервис обезпечи следващо преимущество на хасковлията, само че сбърка бекхенд по правата над най-високата част на мрежата - шести дюс. Прекрасен форхенд по правата на българина отново го изведе до преимущество, а с ас по правата най-сетне съумя да вземе този дълъг гейм за 4:3. Два положителни подсечени бекхенда на Гришо накараха Руне да направи две неточности от форхенд за 15:30. Минаващ противоположен удар по правата изведе българина до двоен брейк-бол, само че датчанинът избави първия след форхенд в навън по противоположния диагонал. Пробивът обаче стана факт, само че Димитров се подхлъзна, а Руне прати прав удар в навън за 5:3.

След рухването си Григор имаше леки усложнения и сбърка елементарно воле пред празен корт за 0:15. Дълбок бекхенд на линията на Руне докара до неточност на българина за 0:30. Първият сервис обаче пристигна на помощ на първата ни ракета за 15:30. Последва обаче трета неточност, този път от сечен бекхенд, която докара до двоен брейк-бол за датчанина, а първият беше отразен, въпреки че Григор още веднъж падна, само че реализира сполучливо воле на мрежата. Неотразен начален удар на българина отстрани и втория късмет за пробив, а втори следващ подобен към този момент означаваше сетбол. Къса топка на Руне и неспособност на Димитров да трансферира мрежата върна дюс. Хубава композиция сервис-форхенд-уинър обезпечи втори сетбол на Гришо. Руне обаче отрази и него с малко късметлийски ретур и последвал форхенд вид деми-воле по противоположния диагонал, само че българинът стигна до трети късмет за затваряне на сета с неотразен начален удар. С бездънен форхенд обаче нашето момче съумя да затвори първата част с 6:3 за 54 минути игра.

This is fun takes an enthralling opening set against Rune, 6-3
— Wimbledon (@Wimbledon)
ВТОРИ СЕТ:

Руне искаше да се отърси от загубата в първия сет и стартира втория с бърз гейм на нула точки. Последва обаче и светкавочен отговор и от Григор, който изравни геймовете с подобен на 15 точки. Последва нов мощен гейм за българина при сервис на Руне. Хубав плосък бекхенд по диагонала на Димитров изравни до 15:15, само че датчанинът направи втория си ас за 30:15. Ретур на хасковлията докосна мрежат и Руне пресили форхенда си – 30 равни. Датчанинът стигна до гейм-бол, само че Григор направи прелестен  минаващ бекхенд и спомагателен форхенд-уинър за дюс. Двойна неточност на 20-годишния тенисист го сложи в позиция да пази брейк-бол, а втора поредна такава означаваше ранен пробив за Гришо и във втория сет за 2:1. В почивката сред геймовете Димитров получи болкоуспокояващо, само че без да се възползва от формален медицински таймаут.

Руне не разреши на Григор да направи нещо по-интересно в идващия си сервис-гейм и го взе на нула точки, с цел да понижи резулата, само че оставаше с пробив пасив. Българинът не разреши да се стигне до изненада и взе подаването си на 15 точки за 4:2. Нов бърз сервис-гейм на датчанина го остави в сета - 4:3. Неприятното обаче се случи в идващия гейм, когато Руне върна пробива. Григор излезе сполучливо излизане на мрежата незабавно след начален удар за 15:0, а след това записва неотразен втори сервис за 30:0. Последваха обаче две следващи непредизвикани неточности от форхенд от ракетата на Димитров и се стигна до 30 равни. Датчанинът удари мощен ретур с форхенд по диагонала и българинът трябваше да пази точка за пробив. Контакт с мрежата оказа помощ на международния №6 да се възползва от неправилност на българина за 4 равни. Григор не съумя да реализира рибрейк, въпреки че взе първата точка на сервис на съперника, и за Руне излезе с едни гърди напред – 5:4.

Нов доста тежък сервис-гейм за Димитров. Той започва с класическа композиция сервис-форхенд за 15:0, само че по-късно направи груба неточност от смач за 15 равни. Последва още една непредизвикана от водеща позиция, само че след това компенсира с ас за 30:30. Поредният преувеличен прав удар на Гришо донесе сетбол за Руне, само че нашето момче го отрази с хубави форхенди. Нов сервис-форхенд донесе преимущество на Григор да получи преимущество, а Руне сбърка с предната страна на ракетата си за 5:5. Руне още веднъж дръпна с 6:5 в идващия гейм, въпреки че се стигна до 30 равни. Първата ни ракета не позволи нова неточност и изравни геймовете до 6:6, което означаваше, че ще има тайбрек.

LIVE | ГРИГОР ДИМИТРОВ – ХОЛГЕР РУНЕ  1:0 сета (6:3)

„ Уимбълдън “, 1/8-финал
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР