Първата процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по

...
Първата процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по
Коментари Харесай

Открита е първата процедура за надграждане на националния капацитет в киберсигурността с подкрепата на ПНИИДИТ

Първата процедура за непосредствено даване на безплатна финансова помощ по Приоритет 2 „ Цифрова промяна на обществения бранш " на Програма „ Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна " (ПНИИДИТ) 2021-2027 година е към този момент в ход. Допустими за финансиране по нея са действия за създаване и въвеждане в употреба на централните съставни елементи на националната система за киберсигурност и консолидиране на системите на първите консуматори към нея.

Изпълнителна организация „ Инфраструктура на електронното ръководство " е избрана за съответен бенефициент, а общият бюджет на процедурата е в размер на близо 8 млн. лв.. Процедура „ Изграждане на централните съставни елементи на национална система за киберсигурност (CS 1) " се съфинансира посредством Европейския фонд за районно развиване на Европейския съюз. Управлението и контролът на осъществяването на дейностите ще се реализират от дирекция „ Управление на стратегии и планове " в Министерството на електронното ръководство, която е избрана за Междинно звено по Приоритет 2 на ПНИИДИТ.

Чрез осъществяването на дейностите се цели да бъде нараснало равнището на отбрана от киберзаплахи и да бъде реализирана характерна цел: Усвояване на изгодите от цифровизацията за жителите, сдруженията, изследователските организации и обществените органи.

Подаването на планови оферти се прави напълно по електронен път посредством попълване и подаване на уеббазиран формуляр за кандидатстване и на придружителните документи посредством Информационната система за ръководство и наблюдаване на Структурните принадлежности на Европейски Съюз в България (ИСУН 2020). Крайният период за подаване на планови оферти изтича на 5 март 2024 година, в 16:30 часа.

Чрез осъществяването на Приоритет 2 „ Цифрова промяна на обществения бранш " от Програма „ Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна " (ПНИИДИТ) 2021-2027 година се основават условия за осъществяване на основано на данни ръководство, внедряват се решения за обработка и повторна приложимост на данни с добиване на по-високо равнище познание, както и се ползват реформаторски модели, артикули и услуги в обществения бранш посредством нови технологии и изкуствен интелект. Същевременно се доизгражда националната екосистема за киберсигурност, посредством която другите публични институции се приспособяват към рисковете, заканите и непрекъснато изменящата се среда. С дейното присъединяване на всички стратегически браншове се покачва сигурността и доста се усъвършенства качеството на предоставяните на жителите и бизнеса услуги.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР