Първата професионална актьорска изява на Робърт Редфорд – водещ на

...
Първата професионална актьорска изява на Робърт Редфорд – водещ на
Коментари Харесай

Аз съм актьор, а не прост красавец - РОБЪРТ РЕДФОРД

Първата професионална актьорска изява на Робърт Редфорд – водещ на ТВ игра, му носи хонорар от 75 $. Сега той е измежду най-високо платените артисти на планетата. И измежду най-желаните.

Робърт Редфорд се ражда на 18 август, през 1936 година в Калифорния. Израства в фамилията на счетоводителя Чарлс Робърт Редфорд и брачната половинка му Марта. За страдание Марта Редфорд умира прекомерно рано – тъкмо когато синът ѝ приключва гимназия.

Красивият юноша е с избухлив манталитет и постоянно демонстрира експанзия в характера си. Забърква се в дребни обири в гимназията, а поради злоупотребата с алкохол губи бейзболната си стипендия като студент в Университета в Колорадо.

След като учи в института по изкуствата Pratt и живее известно време в Европа, се завръща в Съединени американски щати и стартира да учи актьорско майсторство в Американската Академия за Драматични Изкуства. През 1958-ма се дами за Лола Ван Вагенен , която му ражда четири деца, едно от които умира от синдрома на неочакваната гибел при бебетата. Развеждат се през 1985-а.

Дъщеря му Шона Редфорд е художничка, а синът му Джейми Редфорд е сценарист. Втората му щерка Ейми Харт Редфорд наследява любовта към актьорската специалност.

Много са незабравимите функции на Робърт Редфорд . Първият му забележителен триумф идва след фотосите на „ Бъч Касиди и Сънданс Кид ” през 1969-а, когато артистът е на 32 години. „ Такива, каквито бяхме ” и „ Ужилването ”, и двата през 1973 година, вършат от Редфорд артист № 1 в боксофиса за идващите 3 години.

Актьорът продължава да живее в обстойно ранчо в Юта, където през 1980-а основава институцията „ Сънданс “ за подкрепяне на изгряващи кинотворци.

Ежегодният кинофестивал, който провежда, е един от най-влиятелните в света. Режисьорски дебют Редфорд прави през 1985 година с „ Обикновени хора ”.

През 1992 година печели овациите и на публиката и на рецензията с „ Там тече река ”, а през 1994-а с „ Телевизионно съревнование ” още веднъж получава номинация за най-хубав режисьор.

Единственият „ Оскар “, който Редфорд получава през дългогодишната си кариера, е за кино лентата „ Обикновени хора “ (режисьорският му дебют по романа на Джудит Гест ), макар че е номиниран още два пъти за златната статуетка.

Другата премия на Академията артистът получава за повсеместен принос за основаването на филмовия фестивал Sundance. За целия си креативен път досега има 34 оценки и 47 номинации.

Около името му постоянно се плетат интриги. Той е яркото доказателство, че красивите мъже с великански гений отвън огромния екран би трябвало да се оправят със спекулации, злословия и надменност. И го прави. Справя се и продължава напред.

Никога не съм разбирал този маниакален блян на хората да се доберат до Холивуд и да бъдат звезди. Аз на процедура съм роден там. Но това място не ми оферираше нищо забавно.

Предизвикателство е да играеш напълно самичък, без да можеш да ползваш разговора като патерица, само че всичко това е супер примамливо за един артист.

Постоянните препратки към метода, по който наподобявам, пък ме влудяваха. Все едно бях пъхнат в клетка. Борих се с това. Казвах: Не, аз съм артист, а не елементарен красавец!

Захванах се с кино поради изкуството на самия поминък. Играех изнасилвачи и психопати, с цел да развия и потвърдя уменията си. За мен беше въпрос на чест да потъна изцяло в една роля и да я изиграя по най-убедителния метод. Но какво получих най-после? Всички просто разясниха какъв брой е съвършена русата ми прическа.

Предпочитам да си остана артист — даже неприятен артист, само че не и неприятен политик.

Всички сме се запътили към една и съща последна спирка.

Довери ми се. Няма да ти направя нищо, което и ти не желаеш…

с Мишел Пфайфър

Източник: chetilishte.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР