Първата постоянна бойна групировка на НАТО в южната част на

...
Първата постоянна бойна групировка на НАТО в южната част на
Коментари Харесай

В Румъния ще бъде създадена постоянна бойна групировка на НАТО

Първата непрекъсната бойна формация на НАТО в южната част на източния фланг на Алианса под командването на Франция ще бъде ситуирана в Румъния. Увереност в това изрази в неделя заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана в изявление за румънския ефирен канал Digi 24, предава Агенция " Фокус ".

" Следващата седмица ще има доста значима среща на министрите на защитата на НАТО ", сподели той. " Аз съм оптимист, че ще можем да вземем взаимно решение за основаването на бойна формация на НАТО в Румъния, този път непрекъсната, ръководена от Франция. Очакваме редица други съдружници да допринесат за непрекъснатото наличие на НАТО тук, в Румъния. "

Джоана изясни, че след 2014 година НАТО е решила да сътвори четири такива бойни групировки в три балтийски страни и в Полша. Тази в Полша е водена от Съединени американски щати, в Естония – от Англия, в Латвия – от Канада, а литовската формация, която отпразнува пет години от основаването си, се управлява от Германия и включва военни от шест или седем страни от НАТО.

„ Сега за първи път в Черноморската зона НАТО основава връзка по оста Балтийско море – Черно море, тук ще имаме бойна формация на НАТО “, продължи заместник-генералният секретар на НАТО. Размерът ѝ ще бъде съпоставим с групировките в Балтийската зона. Възможно е други страни от Черноморската зона или Централна Европа да изискат такива бойни групировки. Към момента Румъния е единствената (държава), която е показала интерес и ще я получи евентуално още идната седмица. "

Джоана допусна, че след два-три месеца тази бойна формация ще бъде функционална и „ ще се трансформира в доста значим детайл за сигурност и въздържане “, който ще укрепи южната част на източния фланг на НАТО.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР