Първата пилотирана мисия на НАСА от 9 години насам успешно

...
Първата пилотирана мисия на НАСА от 9 години насам успешно
Коментари Харесай

Исторически момент: Частна ракета с хора на борда излетя към Космоса

Първата пилотирана задача на НАСА от 9 години насам сполучливо излетя от галактическия център „ Кенеди “ във Флорида. Макар и с няколко дни забавяне, откакто на 27 май изстрелването беше анулирано поради неприятното време.

Космическият транспортен съд „ Крю Дракон “ на частната компания „ Спейс Екс “ на Илон Мъск потегли към Международната галактическа станция с астронавтите Дъглас Хърли и Робърт Бенкен.
Снимка: Reuters
Часът на изстрелването на „ Дракон “, който беше инсталиран върху ракета-носител „ Фалкън “, беше тъкмо избран, с цел да може американците сполучливо да се скачат с МКС, която минава над Земята с 27 000 км/ч.

Хюстън, нямаме проблем!

На ракетата ѝ лишава 8 минути да излезе в орбита. След това „ Фалкън “ ще се отделя, а „ Крю Дракон “ ще се придвижи до МКС независимо.
Историческият полет в Космоса: Безопасността на астронавтите е върховен приоритет Светът ще би трябвало да изчака до събота или неделя, когато ще бъде изработен втори опит за изстрелване на пилотираната задача
Любопитното е, че „ Фалкън “ ще кацне назад на Земята върху транспортен съд в океана, тъй че да може да бъде употребен още веднъж. Именно това е нововъведението, която прави разликата сред ракетата притежател на „ Спейс Екс “ и останалите сходни.

От галактическия център „ Кенеди “ преди близо 51 година излетя и задачата на „ Аполо 11 “ – първата, която води хора на Луната.

Днешният пуск е значим и за развиването на частния галактически транспорт, в който компании оферират „ таксиметрови услуги “ на държавните управления или на всеки, който желае да употребява услугата.

Процесът

В часовете преди изстрелването астронавтите направиха „ генерална подготовка “ и минаха през всички стадии преди заветния миг за НАСА, „ Спейс екс “ и Съединени американски щати като цяло.

Две минути и 33 секунди след старта по проект би трябвало да се отдели първата степен на ракетата, а 10 минути по-късно – втората.
Снимка: Reuters
В стадия на доближаване с МКС, към 19 часа по-късно, на разстояние към 400 метра, астронавтите ще ревизират опциите за ръчно ръководство на кораба. Приблизително два часа и половина по-късно е планувано отварянето на люка и прекосяването на астронавтите от кораба на станцията.
Снимка: Reuters
Според известие на уеб страницата на НАСА корабът може да остане в орбита към 100 дни. А астронавтите бяха облечени с костюми „ Стармен “, особено направени от „ Спейс Екс “.
Като от научна фантастика: Безопасни ли са новите костюми на астронавтите? Приликата с Холивуд не е инцидентна
За разлика от огромните и кръгли скафандри, които познаваме от научно-фантастичните филми, „ Спейс Екс “ са се постарали откъм дизайн и успеваемост – типично в жанр Мъск.
Снимка: Reuters
„ За нас този миг е извънредно значим. Цялата страна може да стане очевидец на нещо удивително - за първи път от девет години американски астронавти с американски транспортен съд ще започват от родна територия към Международната галактическа станция “, съобщи на предстартова конференция във вторник шефът на НАСА Джим Брайдънстайн. По думите му новият американски галактически транспортен съд ще промени „ цялата процедура за снабдяване на астронавти и товар на МКС “.

Ако нещо се обърка?

В случай на изключителна обстановка, на разнообразни места в Атлантическия океан са ситуирани избавителни съдове.

„ Обърнахме се за помощ към военните, с цел да ни дават водолази, вертолети и други средства, които могат да се включат при осъществяване на избавителна интервенция “, сподели Брайдънстайн.
Снимка: Reuters
Откакто НАСА приключи полетите на совалки през 2011 година, американските астронавти летят до МКС с съветските кораби „ Союз “. Първоначално се предполагаше, че американските пилотирани полети ще стартират през 2017 година
Снимка: Reuters
Пилотираният транспортен съд „ Дракон” е трансформация на товарния транспортен съд със същото име, който към този момент реализира доставки до МКС.
Историческата задача на НАСА: Кои са двамата астронавти? Дъг Хърли и Робърт Бенкен са двама от най-опитните астронавти на НАСА –
Преди упования старт на задачата, наречена „ Демо 2 “, астронавтите бяха под карантина в продължение на две седмици. Беше им предоставена и опцията да похапнат закуска по техен избор.
Снимка: Reuters
Дъглас Хърли и Робърт Бенкен упражняват от пет години в ултрамодерната пилотирана капсула „ Крю Дракон “. Тя има спешна система за избавяне на астронавтите при проблем с ракетата. Първият ѝ изпитателен полет с манекен вместо човек мина сполучливо през март 2019 г.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР