Първата партия ваксини срещу коронавируса на компаниите Пфайзер/Бионтех пристигнаха във

...
Първата партия ваксини срещу коронавируса на компаниите Пфайзер/Бионтех пристигнаха във
Коментари Харесай

Първите дози ваксини на Пфайзер/Бионтех получиха редица страни от ЕС

Първата партия ваксини против ковид на фирмите Пфайзер/Бионтех дойдоха във Франция тази заран с хладилен камион от Белгия, съобщи Франс прес. Тя съдържа 19 500 дози от имунизацията. Те ще бъдат изпратени в домове за възрастни хора в Севран и Дижон, чиито жители на следващия ден ще станат първите имунизирани в страната против Ковид-19, заяви здравният министър Оливие Веран.

Първият стадий на имунизационната акция в страната планува да бъдат имунизирани 1 млн. души. Напролет процедурата ще стане налична за по-широка група от популацията, а към лятото би трябвало да обхване 15 млн. души.

И Германия получи рано тази заран първите 9750 дози от същата ваксина, заяви вестник " Билд ", представен от ТАСС. Складът, в който те се съхраняват, се пази в загадка. Те ще бъдат разпределени в 53 региона на провинция Северен Рейн-Вестфалия и там в неделя особено основани мобилни групи от медици ще стартират да инжектират с нея хора от домове за възрастни хора и инвалиди.

Днес се чакат партии от имунизацията да дойдат и в провинция Тюрингия и в столицата Берлин. В цяла Германия към този момент са основани 442 центрове за имунизиране, с изключение на мобилните групи, които ще вършат инжекции по места в лечебни заведения и домове за възрастни и инвалиди. Програмата планува първо да бъдат имунизирани хората над 80-годишна възраст в тези домове, както и обслужващият ги личен състав.

Първите 10 000 дози от същата ваксина дойдоха тази заран и в Полша, съобщи ТАСС. Те ще бъдат разпределени в 72 лечебни заведения из страната. Първите имунизирани на следващия ден ще бъдат лекари и медицински сестри от МВР-болницата във Варшава. От 15 януари в страната стартира записването за имунизиране на всички искащи. За задачата ще бъдат основани 8000 пункта за инжектиране на имунизацията. Всеки имунизиран ще получи информация или електронен код, потвърждаващ обстоятелството на имунизацията, с което той ще има опция да не съблюдава доста от настоящите ограничавания.

Повечето жители на Полша се отнасят отрицателно към инжектирането. Затова управляващите стартират от на следващия ден осведомителна акция, разясняваща сигурността на имунизацията. Намерение да си сложи имунизацията разгласи президентът Анджей Дуда, който по-рано споделяше, че в никакъв случай не се е ваксинирал против грип, тъй като не виждал нужда от това.

Чехия получи през днешния ден първите 9750 дози от имунизацията на Пфайзер/Бионтех. Първите имунизирани в страната ще бъдат медици от четири лечебни заведения в Прага и две в Бърно. Ваксинацията стартира на следващия ден и един от първите, който ще бъде инжектиран, е министър председателят на страната Андрей Бабиш. През януари ще бъдат имунизирани приети в болница възрастни хора, настанени в старешки и обществени домове. Чехия ще получи общо 12 млн. дози от петте типа ваксини, които се чака да бъдат регистрирани в Европейски Съюз. Те ще са задоволителни за имунизиране на 6,9 млн. души от 10,7-милионното население на страната. Масовата имунизация ще стартира през февруари и ще бъде доброволна и безвъзмездна.

Първите дози от имунизацията на Пфайзер/Бионтех дойдоха и в Словакия, Норвегия и Естония. Ваксинациите там също стартират на следващия ден, като първи ще получат имунизацията медицински служащи от предната линия на битката против ковид.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР