Първата панда, родена във Франция през август 2017 г. в

...
Първата панда, родена във Франция през август 2017 г. в
Коментари Харесай

Панда, кръщелник на Брижит Макрон, се прибира в Китай

Първата панда, родена във Франция през август 2017 година в зоопарка " Бовал " в Сен-Енян, централната част на страната, ще отпътува за Китай на 4 юли, съобщи Агенция Франс Прес, като цитира зоологическата градина.

Мъжкият образец Юан Мън, който към този момент е възрастен и е звезда, ще бъде изместен през лятото в Центъра за проучване и размножаване на огромни панди в Чънду, Китай, " с цел да се чифтоса с женска, с която няма роднинска връзка ", изяснява Родолф Делор, основен изпълнителен шеф на зоопарка в Сен-Енян.

Пандата, чието име на китайски значи " сбъдване на фантазия ", ще се настани в огромните паркове на Съчуан, откъдето произлизат родителите й, добавя Българска телеграфна агенция.

" Той няма да бъде пуснат на независимост, само че неговите деца могат да бъдат върнати в природата ", споделя Делор.

Месец преди отпътуването си Юан Мън, чиято кръстница е брачната половинка на френския президент Брижит Макрон, ще бъде подложен под карантина.

На 4 юли, месец преди шестия си рожден ден, пандата ще отпътува летището във Франкфурт, Германия, с климатизиран камион. Служител и ветеринарен доктор от френския зоопарк ще съпроводят Юан Мън до Чънду.

Първоначално мъжкият образец трябваше да отпътува към Китай на три - четиригодишна възраст, само че престоят му във Франция бе продължен поради пандемията от КОВИД-19. Отпътувайки за азатската страна, той ще освободи място за по-малките си сестри - близначките Хуанлили и Юендуду, които се родиха на 2 август 2021 година и в този момент тежат надлежно 63 и 67 кг, изясняват от зоопарка " Бовал ".

" Има доста страсти. За нас това е събитие, само че е разумно продължение. Това, което има значение, е опазването на типа ", споделя Делор.

Юан Мън " трябваше към този момент да е тръгнал. Баща му не е в положително положение. Той към този момент е възрастен ", прибавя той.

Истинските звезди на зоопарка в Сен-Енян - неговите родители Юен Дзъ и Хуан Хуан, са отдадени чартърен през 2012 година от китайските управляващи и неотдавна бе решено престоят им във Франция да бъде продължен до 2027 година

На 4 август 2017 година женската панда Хуан Хуан роди близнаците, напомнят от зоопарка. Първото бебе обаче умря " няколко часа по-късно, макар положените грижи ". Второто - Юан Мън, " по-жизнено и пламенно ", " в този момент е на 5 години и 9 месеца ". Той тежи 123 кг.

Извън Китай панди има единствено в към двадесет зоологически градини като знак на дипломатическите другарства на азиатската страна.

През 2016 година Международният съюз за запазване на природата извади пандите от Червения лист на застрашените типове. Видът им обаче остава систематизиран като " уязвим " по-специално с помощта на напъните за отбрана и залесяване, подхванати от Пекин, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР