Първата ни цел е силно представяне на ДПС на парламентарните

...
Първата ни цел е силно представяне на ДПС на парламентарните
Коментари Харесай

Радослав Ревански: Амбицията ни е да увеличим кметовете на ДПС

Първата ни цел е мощно показване на Движение за права и свободи на парламентарните избори, споделя кметът на Белица Радослав Ревански в изявление за „ Стандарт “Ще помогнем за сформиране на постоянно правителствоВ НСОРБ имаме изпреварващо мислене, поредни сме
– Г-н Ревански, участвахте в първата работна среща на кметовете от Мрежата на балканските градове В40, която се организира в гръцката столица Атина по покана на кмета Костас Бакояни. С какво тя способства за развиването на съдействието сред 40-те града от Балканския район? Основната тематика бе стратегически документ за градска дипломация. Какви са задачите му?

– Да, в интервала 22-24 януари 2023 година имахме среща от Мрежата В40. Знаете, че тя е по самодейност на кмета на Истанбул господин Екрем Имамоглу. Тази година Атина ще ръководи организацията.

В рамките на 1 година председателството се сменя на ротационен принцип. Много съм удовлетворен от срещата. Тя бе на доста високо равнище, имаше представители от 11 балкански страни, повече от 63-ма кметове на общини. Интересното бе, че всички говорехме на един език.

Проблемите, които има всеки град, въпреки от разнообразни страни, са идентични, несъмнено, мащабите не са едни и същи. Развитието на съдействието ще продължи и мога да кажа, че ние като дребна община сме поели задължения и ще способстваме за развиването на тази самодейност.

Целите на тази организация са да има по- тясно съдействие, да има взаимопомощ сред обособените градове и несъмнено, да намираме метод да си взаимодействаме хем вътре сред нас си, хем на равнище община с община.

– Като кмет на Белица вие сте деен в развиването на съдействието и побратимяването в района. Какви са идващите Ви стъпки?

– Аз съм на мнение, че един кмет би трябвало да има най-малко районно мислене още повече в актуалния политически живот е доста значимо да има повече коопериране и доближаване сред обособените общини. Виждате, в България НСОРБ какъв брой дейна и значима роля има.

Аз в това време вземам участие и като член на Европейския комитет на районите в Брюксел и съм на мнение, че колкото повече има такива организации и си сътрудничим сред общините, толкоз по-добре и за нашата община като цяло. Наистина желая да направя побратимяване с европейски град.

Много държа на топлите връзки. Ще създадем всичко допустимо да побратимим община Белица и с град от Република Турция.

– Какви са целите в активността на локалната власт на страните от Балканите. Къде сме ние?

– Между другото имах среща с един от сътрудниците кметове в Република Северна Македония и когато той ми споделяше техните паники, те бяха безусловно идентични. Смея да кажа, имайки взор и върху европейското развиване на локалната власт и върху балканското, че тук, на Балканите, сякаш националните държавни управления се опасяват да децентрализират властта. Общините желаят да имат по-голяма децентрализация, на Балканите също, само че сякаш в България има минимум децентрализация на власт на услуги и на запаси.

Има какво да се желае и ние като кметове и като Национално съдружие имаме упоритостта макар непрекъснато изменящата се нестабилна политическа конюнктура да желаеме по-голяма децентрализация. Не инцидентно съм и член и на тази работна група към Министерски съвет, която работи по децентрализацията.

– Като член на управлението на НСРОБ – какви са най-големите проблеми на кметовете по места – неналичието на признат бюджет за 2023, забавянето на европейския програми… Как кметовете, изключително на дребните обитаеми места, ще се оправят с неналичието на задоволително бюджетни средства?

– Ние от управлението на Сдружението постоянно имаме изпреварващо мислене и сме доста поредни, когато пазиме интереса на българските общини. През 2022 година бюджетът се одобри през април. Тази година за жалост няма никакъв и най-надеждните изгледи, които можем да имаме за народен бюджет са горе- долу през май или юни – с оглед това, че ще има предварителни парламентарни избори. Трудно е.

Нямаме общински бюджети заради неналичието на народен, чакаме напътствията на финансовото министерство по какъв начин да изразходваме средствата. Това ще бъде година, изпълнена с провокации.

Ние ще се оправим. Държа да отбележа, че и по време на Ковид-кризата, и по време на политическата рецесия, и по време на серията от рецесии локалната власт вършим по този начин, че да не се усеща неналичието на власт в страната.

Ние реагираме съответно, а по отношение на европейските стратегии проблем е, че те закъсняват. Вече сме 2023 година от новия програмен интервал. Само преди месец-два входирахме едни от плановете във Фонд „ Земеделие “, споделям го като представител на селска община, която може да кандидатства през програмата за развиване на европейските региони.

Но последната година и половина чуваме непрекъснато за Плана за възобновяване и резистентност, само че сякаш оперативните стратегии останаха настрана.

От вашата висока естрада, през уважаемия вестник „ Стандарт “ желая да кажа, че оперативните стратегии са извънредно значими за всяка община, защото парите, които печелим от Европа, ние ги влагаме и от това се възползва всеки един жител на съответната българска община.

– Достатъчно добре застъпени ли са планове на общините в Плана за възобновяване и резистентност?

– От самото начало, преговаряйки с редицата министър председатели и съответните отраслови министри по ръководство на европейските фондове и съответно за Плана за възобновяване, ще ви кажа, че доста бяхме разочаровани. Никъде общините не ни писаха като индивид при ръководството на средствата от Плана за възобновяване и резистентност. Дори ни бяха тотално неглижирали.

Ние сигнализирахме няколко пъти отрасловите министри, само че нямаше чуваемост. Слава, Богу, последния път осъзнаха, че потенциалът, които имахме всички общини посредством нашите администрации е голям. Те към този момент имат опит в два програмни интервала, който минаха през последните 14 години. Разбраха, че в случай че гледат на общините като на сътрудник, които може да бъде потребен, ще имаме по-голямо развиване.

Неслучайно даже и в тези пари, които сега са утвърдени за страната, съответно за енергийната успеваемост, общините ще имаме по този начин огромно решаващо значение по тематиката и най-много в връзка с жителите при образуването на съответните съюзи по блокове, с цел да можем да санираме постройките, които имат потребност.

– Местните избори са след няколко месеца. Започна ли акцията и какви са упованията за Движение за права и свободи?

– Благодаря за въпроса. Изборна година е. Но за нас кметовете всеки един ден е избирателен. Ние сме непрекъснато измежду хората и се стремим да решаваме всички техни проблеми. Кампанията, за жалост, виждаме, че започва от Народното събрание, колкото и неуместно да звучи. В Народното събрание ние чуваме проблеми, които би трябвало да се вземат решение на национално равнище, а всеки пречупва своя теснопартиен интерес, визирайки локалните избори през октомври.

Ние продължаваме да работим, да си изпълняваме уговорките, които имаме и ще си ги осъществим, макар страната.

Конкретно какви са упованията за партията, която съставлявам – Движение за права и свободи, знаете, че ние сме партия която стои доста добре на локално и на национално нито, когато сме имали опция да участваме в държавното управление.

Моите персонални упования са, че с изключение на, че ще затвърдим общините, които по този начин или другояче управляваме към този момент няколко мандата, нашата упоритост е да имаме разширение, да имаме по- огромно наличие в регионалните градове.

Давам образец последния пробив, които направихме в регионалния град Благоевград с трима съветници. За нас изборите са приоритет – с цел да решаваме проблемите на хората. Но като виновна партия ние първо се целим през април да се представим доста добре на парламентарните избори, с цел да спомогнем за съставянето на работещо държавно управление, което да работи с грижа за хората и за общините и живот и здраве през октомври месец да затвърдим триумфа и на локалните избори.

източник: В. „ Стандарт “
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР