Първата ми заповед ще бъде да въведа зеления сертификат за

...
Първата ми заповед ще бъде да въведа зеления сертификат за
Коментари Харесай

Какво да очакваме от правителството в първите 100 дни

Първата ми заповед ще бъде да въведа зеления документ за влизане в постройката на Министерския съвет, сподели новоизбраният министър председател на България Кирил Петков пред Народното събрание. С това той отговори на публичните упования, тъй като доста хора задаваха въпроса за какво за едни има условия, а за други няма. Работещите в заведения и търговски центрове, да вземем за пример, би трябвало да потвърждават със документ дали са имунизирани, преболедували или имат негативен тест за COVID-19, до момента в който депутати и министри вървят на работа без такова условие.

Пред Кирил Петков обаче стоят още доста на брой и доста по-трудни за осъществяване "първи задания ". Част от тях са явни - повишаването на тока и пандемията. Други обаче са "незабавни " - най-малко по този начин са избрани в съдружното съглашение.

Още в идващите седмици новите ръководещи стартират интензивно да трансформират правораздаването, което съгласно тях е основна стъпка в битката против корупцията. Мотото на новото държавно управление е "нулева приемливост към корупцията ".

Коалицията има желание бързо да закрие профилираните съд и прокуратура, които съгласно тях се употребяват за политически поръчки. Ще сменят шефа на антикорупционната комисия и ще ѝ дадат повече пълномощия, както и ще лимитират пълномощията на основния прокурор, с което към този момент изнервят заемащия сега този пост, Иван Гешев..
Преди всичко - цената на тока
От понеделник България има ново държавно управление. Това се случи откакто 47-то Народно заседание избра Кирил Петков ( “Продължаваме смяната ”) за министър председател и утвърди оферти от него личен състав на Министерския съвет.

Той беше от парламентарните групи на "Продължаваме смяната " (ПП), Българска социалистическа партия, "Има подобен народ " (ИТН) и "Демократична България " (ДБ), които в края на предходната седмица. "Против " гласоподаваха парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и “Възраждане ".

Веднага след избора си министър председателят Кирил Петков сподели и кои ще са първите му дейности. Спешните му предимство са оправянето с енергийната рецесия и пандемията от COVID-19. Петков възнамерява и бърза реакция против наводненията и вредите от естествени бедствия, нанесени последните дни в областите Пловдив, Благоевград и Смолян.
Първо ще се заема с наводненията, които доведоха до бедствено състояние. Кирил Петков
“Първо ще се заема с наводненията, които доведоха до бедствено състояние. Веднага фокусът ни след това е енергийната рецесия, да избегнем от 1 януари 2022 цените [на тока] за битовите консуматори да скочат ”, сподели той.

Управляващите в най-кратки периоди възнамеряват да сменят членовете на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), които са с изминал мандат. “Ще се назначат най-хубавите експерти ”, сподели Петков и даде обещание, че няма да се намесва в работата на регулатора.

“Цените на тока за потребителите - това е приоритет за първите 100 дни ”, разяснява пред Свободна Европа водачът на Българска социалистическа партия в оставка и вицепремиер Корнелия Нинова . И добави, че дейностите на изпълнителната власт в първите 100 дни на кабинета ще са за преодоляване на рецесиите в страната.

“Енергийна и здравна рецесия - несъмнено ”, сподели Нинова в понеделник, откакто беше определена в държавното управление.

Кирил Петков сподели също, че към този момент има концепция за повишение равнището на имунизацията против ковид в България – посредством експерти, които да сложат завършек на терзанията на хората по отношение на отключване на странични болести. Страната е на последно място в Европейски Съюз по прогрес на имунизацията, като изцяло ваксинирани са под една четвърт от популацията.
Веднага по-късно
Част от законодателната стратегия на Народното събрание за първите 100 дни включва “незабавни ” промени в областта на правосъдната власт.

Според оповестената законодателна, контрактувана сред четирите партии, новото ръководство ще одобри поредност промени още в първите три месеца от ръководството си.

Очаква се първата законодателна работа на Народното събрание да бъде приемането на бюджета за следващата година. Това би трябвало да се случи до края на месец януари 2022 година

Следват ограничения, които са маркирани като “незабавни ”, а срокът им за осъществяване е “не по-късно от 3 месеца от започване на работа на Народното събрание ”.

Управляващите си слагат за цел до три месеца да одобряват промени в Закона за обществените предприятия както и в Закона за приватизаицията и следприватизационния надзор. Тези “неотложни ограничения ” дават отговор на поръчката на премиера Кирил Петков, че ще бъдат спрени течовете на публични средства.
Това е всеобхватна промяна. Искаме да изсветлим договорите.Асен Василев
“Това е всеобхватна промяна. Искаме да изсветлим договорите и метода на оказване на следприватизационен надзор, назначението на органите на ръководство в тези сдружения. В момента е много непрозрачно ”, разяснява пред Свободна Европа определеният за вицепремиер и финансов министър Асен Василев ( “Продължаваме смяната ”).

Наред с това ще бъдат импортирани и законодателни промени за новия метод на действие на антикорупционната комисия КПКОНПИ . Целта е звеното да придобие и проверяващи функционалности. Управляващите заявиха, че ще упорстват и някогашният основен прокурор Сотир Цацаров, който сега оглавява комисията, да напусне поста.

Следващата незабавна мярка, която би трябвало да се осъществя до месец март, е смяна на Закона за правосъдната власт . Това на процедура значи смяна на режима на действие на кадровия орган на правосъдната власт - Висшият правосъден съвет (ВСС). Целта е той да се преустрои тъй че магистратите, които работят в него, да могат да продължат да упражняват специалността си.

Като “незабавна ” мярка, само че без период от три месеца, са вписани и законодателни промени, с които ще се закрият Специализираните съд и прокуратура в България. Както и въвеждане на правосъден надзор върху отводите на прокуратурата да образува досъдебно произвеждане.

Незабавно също ще бъдат признати и промени в Закона за правосъдната власт за ограничение пълномощията на основния прокурор. И четирите политически сили от обединението упорстват за оставката на основния прокурор Иван Гешев.

Според зам.-председателя на Народното събрание и съпредседател на “Демократична България ” Атанас Атанасов за първите три месеца ръководещите си слагат амбициозна стратегия.
Започваме работа неотложно - има доста проблеми за решение.Атанас Атанасов, "Демократична България "
“Започваме работа неотложно - има доста проблеми за решение ”, сподели той пред Свободна Европа. Атанасов сподели още, че ръководещите ще се движат по тематиките, които са разпознали като незабавни. “Те по тази причина са записани в период от три месеца ”, изясни той.

За първите 100 дни на ръководството вицепремиерът Асен Василев сподели, че работата ще бъде интензивна и "ще се търсят комбинации сред работата на отрасловите министерства и парламентарните групи ".

“Има ограничения, от неотложните, които ще видите, че ще разпишем и в бюджета за следващата година, който ще внесем до края на януари ”, сподели Василев . И разяснява, че "изглежда първите 100 дни работата на Министерството на правораздаването ще бъде много натоварена "

Законодателната работа на Народното събрание всъщност се чака да стартира до две седмици. В идващите дни народните представители ще одобряват собствен устав за работа, по-късно ще бъдат контрактувани и гласувани отрасловите комисии. Веднага по-късно от болшинството настояват, че ще внесат и първите законопроекти.
Как ще се държи опозицията
И въпреки че останалите отвън властта ГЕРБ и Движение за права и свободи заявиха, че ще са градивна съпротива, съгласно анализатори новата власт няма да има обичайния толеранс от 100 дни.

Неписаният период нормално се приема за късмет обещано ръководство да предприеме своите първи стъпки, без да бъде подложено на критика тежко.

В неделя социологът Анастас Стефанов разяснява пред Българска национална телевизия, че е песимистичен, че първите три месеца на новото държавно управление ще минат безпрепятствено. Кабинетът застъпва в политическата зима и тя е най-големият зложелател на всяко едно държавно управление, разяснява Стефанов и добави, че лакмусът ще е какъв интегритет ще излъчва държавното управление.

По думите на юристката и парламентарен специалист Наталия Киселова при стегната стратегия на държавното управление за 100 дни могат да се свършат доста неща. Тя обаче счита, че не е реалистично да се приказва за промени в конституцията в този период.

Новото ръководство не е заявило сходна упоритост за началото на мандата си. Обсъждането на промени в главния закон е измежду бързите цели на кабинета, само че в период от половин година.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР