Първата корвета за Военноморските сили на Украйна, наречена Хетман Иван

...
Първата корвета за Военноморските сили на Украйна, наречена Хетман Иван
Коментари Харесай

Олена Зеленска спусна на вода в Турция първия корвет за ВМС на Украйна

Първата корвета за Военноморските сили на Украйна, наречена " Хетман Иван Мазепа ", беше пусната на вода в неделя в Турция, където се строи. Това заяви в канала си в Телеграм първата дама на Украйна Олена Зеленска, която взе участие в церемонията по стартирането на кораба на вода.

" Днес в Турция имах достойнството да пусна корвета, която ще служи на Украйна и в това време ще има турско сърце “, написа брачната половинка на украинския президент Володимир Зеленски. " Противоподводната корвета вид " Ада “ " Хетман Иван Мазепа “ (това име й беше определено от президента на Украйна още през 2021 година, когато стартира строителството) ще бъде първият транспортен съд от този клас за Военноморски сили на Украйна “, добави тя.

През юли 2021 година Киев и Анкара подписаха рамково съглашение за построяването на две корвети от клас Ада за потребностите на украинските въоръжени сили. За 2021 година Киев е дал 3,8 милиарда гривни (140,7 милиона долара) за финансиране на плана. Строителството на корветата се прави в Истанбул от 28 април 2021 година Според проектите корабът ще бъде приспособен за всички съществуващи видове противокорабни ракети. Украинските управляващи считат, че той ще бъде признат в украинския флот през 2024 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР