Първата известна шега с пай в лицето, наричана още пайване“

...
Първата известна шега с пай в лицето, наричана още пайване“
Коментари Харесай

Как се появява смешката с пая в лицето

Първата известна смешка с къс в лицето, наричана още „ пайване “ (pieing), е във филм. В кой филм обаче към момента не се знае тъкмо. Всички несъмнено са съгласни, че за първи път шегата се появява в глух филм комедия от първите дни на филмовото изкуство. От там нататък има две отзиви.

 Mabel Normand by Albert Witzel 1917

Мейбъл Норманд

Някои споделят, че Мейбъл Норманд, първата огромна жена комедиант, хвърля първия кино къс по „ Дебелия “ Арбукъл в комедия от 1913 година „ A Noise from the Deep “. Други пък считат, че първият кино къс е хвърлен по кривогледия комедиант Бен Търпин четири години по-рано, в комедията от 1909 година „ Mister Flip “.

 Hollywoodparty

Лаурел и Харди

Може би първата в действителност забележителна борба с къс в киното се случва в лента на Лаурел и Харди от 1927 година „ The Battle of the Century “. Това е, евентуално, най-мащабната борба със сладкиша, правена в миналото пред камера – знае се, че в сцената са били употребявани 4000 пайове. За страдание, огромна част от този страховит шедьовър е загубен заради патологичната липса на грижи към филмите от този интервал, огромна част от които са унищожени, просто тъй като лентата се разлага.

Не бихме могли да приказваме за мятане на пайове, без да споменем първенците – The Three Stooges. Мо Хауърд, водачът на комедийната група, беше специалист в това отношение и в действителност той хвърля доста от пайовете във филмите на групата. Мо даже беше толкоз ловък, че когато други филми се нуждаеха някой да пристигна да хвърли къс,често наемаха точно него.

Битката в „ In the Sweet Pie and Pie “ от 1942 е може би най-смешната, най-съвършената борба с къс в историята на филмите. „ Three Sappy People “ (1939) също включва занимателна лека разновидност на тази прелестна сцена.

През 1946 година в „ Half-Wit’s Holiday “ има сходна забележителна сцена, само че без единия от тримата, тъй като по време на фотосите на късометражната Кърли получи сърдечен удар и това завършва блестящата му кариера.

През 1965 година „ The Great Race “ дава обещание в рекламите си „ Най-голямата борба за къс в историята на филмите “. Битката фактически беше голяма (използвани са 2557 пайове), само че по някакъв метод не надминава упоменатата нагоре.

Натали Ууд, водещата женска актриса във кино лентата, седи с отворена устата си по време на сцената и част от хвърлен къс попада в дихателните й пътища. Натали претърпява тежък припадък на задушаване, само че за благополучие не е съществено засегната. Джак Лемън, който играе две функции във кино лентата (и по този метод беше ударен от два пъти повече пайове), е нокаутиран по време на сцената от хвърлен къс. Тази сцена е снимана тъкмо преди уикенда на Деня на труда и след снимането й, цялата пакост е оставена по стените в продължение на три дни под горещото лятно слънце. Когато актьорският състав и екипът се връщат на площадката, миризмата по никакъв начин не е смешна.

Най-голямата в никакъв случай не употребена сцена в историята на филмите е в класиката от 1964 година „ Dr. Strangelove “. Сцена е снимана с присъединяване на югенералите и политиците във военната зала, като е изработен единствено един дубъл поради високите разноски. В нея режисьорът Стенли Кубрик кара генералите да хвърлят пайове по разнообразни членове на държавното управление и военните. Той обаче усеща, че актьорите, които играят генерали, се забавляват, което е неуместно и по тази причина взема решение да бракува сцената (това е необикновен шанс поради последвалите събития в САЩ).

В сцената президентът Мъфли (изигран от Питър Селърс) получава къс в лицето и един от генералите се изкрещява: „ Нашият любезен млад президент е съборен в разцвета си! “ Сцената е снимана малко преди убийството на президента Джон Ф. Кенеди през ноември 1963 година, само че филмът излиза чак по-късно. Ако сцената беше включена, комедията щеше да стане покруса много бързо.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР