Първата и единствена засега средновековна еврейска синагога е открита на

...
Първата и единствена засега средновековна еврейска синагога е открита на
Коментари Харесай

Световна сензация! На хълма Трапезица във Велико Търново откриха... СНИМКА

Първата и единствена към този момент средновековна еврейска синагога е открита на хълма Трапезица във Велико Търново и е на път да се трансформира в международна сензация, оповестява "Монитор ".

На останките в югоизточната част на хълма, се натъква археологическият екип на доцент Мирко Робов още в 2014 година Тогава археологът взема решение, че това е следващата християнска черква.

В хода на изследванията обаче се открива, че постройката не е стенописвана в никакъв случай. Което е неприемливо за един християнски храм.

Това насочва вниманието на доцент Робов към концепцията, че може да е паметна постройка на различен етнос.

”Сградата се датира към 40-50 години на 13-ти век и е с много съществени размери: 22 х 14,5 м. вътрешната и площ е 267 кв.м. измазана е с хоросан и е била насочена изток – запад. Тази ориентировка е и една от аргументите да реша, че е черква. Но неналичието на фрески ме опроверга.

Единствените, с изключение на българите, живели по това време на Трапезица, са били евреите. Не е ясно какъв брой са били те като брой, само че явно са били доста авторитетни. Свидетелство за това е провелият се през 1359-60 година в Търновград, Втори антиеретичен събор, проведен от цар Иван Александър, който е бил ориентиран в действителност против тях. Не е ясно каква е повода за него.

Дали са желали да им хвърлят виновността за чумата или да ги изнудват за пари. Но еврейската колония на Трапезица е била огромна. И по тази причина е обикновено да са имали и собствен отговарящ по величина храм”, споделя доцент Робов.

В поддръжка на думите му е намерено парче керамика, на което се вижда звездата на Давид, главният знак на евреите. И не на последно място, още първоначално предишния век, при разкопки под хълма Трапезица са открити гробове, за които е доста евентуално да са еврейски.

Въпреки това Робов счита, че това е към момента е работна догадка, която би трябвало да се облече в съществени нучни доказателства с цел да добие в действителност тежест.

Новината за синагогата на Тръпезица провокира същинска сензация измежду международната евреска общественост. Влиятелното еврейско издание „ Таймс”, което излиза на пет езика и се чете от милиони евреи по целия свят, популяризира новината в своя публикация, която в продължение на цяла седмица е водеща в уеб страницата на изданието.

А откривателят е поканен да изнесе отчет на туристически конгрес в София, на който ще участва министът на туризма на Израел. Находката на доцент Мирко Робов би могла да сложи основите и на един доста силе поклоннически туризъм от стрна на израелските туристи, които както се знае извънредно доста се интересуват от своята история и антично минало.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР