Първата и единствена по рода си у нас лаборатория за

...
Първата и единствена по рода си у нас лаборатория за
Коментари Харесай

Проф. Алексей Савов пред Dir.bg: Ниските доходи ограничават раждаемостта

Първата и единствена по рода си у нас лаборатория за неинвазивна скрининг диагностика на вродени хромозомни аномалии на плода отвори порти в края на юли в Университетска акушеро-гинекологична болница " Майчин дом " в София. Разкритата за първи път у нас лаборатория за неинвазивен дородов ДНК тест прави допустимо провеждането на високо-технологични проучвания, които са редки и до момента се правеха единствено в някои лаборатории в чужбина. Проф. Алексей Савов, завеждащ националната генетична лаборатория, чийто опит и подготвеност са от същестено значение за сполучливото въвеждане на неинвазивната скрининг диагностика, споделя повече пред Dir.bg за революцията при генетичните проби за бременни.

- Националната генетична лаборатория, която Вие ръководите, беше открита в края на юли. Какви проучвания могат да се създадат на плода още в утробата на майката?

- Всъщност,Национална генетична лаборатория е основана през далечната 1977 година. Определена е за Национална генетична лаборатория през 2006 година със заповед на Министър на опазването на здравето. Тази година в края на месец юли беше открит бранш, който е оборудван с инсталация за неинвазивни ДНК проби. Те се употребяват с цел да се дефинира дали при една бременна жена плодът е обиден от някоя от най- честите хромозомни заболявания - Даун, Едуардс и Патау, като тестът, която се изследва е кръв от майката. Когато позволяваме, че една бременност е рискова за упоменатите синдроми, неинвазивните проби, които са доста точни могат да заместят инвазивните операции, като хорионна биопсия и амниоцентеза, свързани с избрани опасности за бременността. Ако бременността е рискова по други показания Национална генетична лаборатория предлага доста типове проучвания, които могат да бъдат разисквани с бременната жена.

- Колко експерти работят в лабораторията?

- Около тридесет експерти с друго обучение и спомагателна подготовка, тъй като с изключение на генетични проучвания лабораторията прави и високо профилирани метаболитни и ензимни разбори, за диагностика на някои метаболитни болести.

- Колко бременни се изследват годишно в " Майчин дом "?

- През последните години изключително след популяризирането на скрининговите стратегии и дородовата диагностика към лабораторията се насочват към 15 до 17 хиляди бременни.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР