Първата група от български пожарникари вчера премина през ГКПП Кулата/Промахон

...
Първата група от български пожарникари вчера премина през ГКПП Кулата/Промахон
Коментари Харесай

Група български огнеборци замина за Гърция, за да помогне в борбата с горските пожари

Първата група от български пожарникари през вчерашния ден мина през Граничен контролно-пропусквателен пункт Кулата/Промахон и се насочи за Солун, заяви гръцката държавна телевизия ЕРТ. И през този летен сезон българските огнеборци ще оказват помощ на гръцките си сътрудници в битката с горските пожари.

Българската задача беше посрещната от делегация отпред с ръководителя на противопожарните служби в префектура Серес Никос Пападопулос. Сънародниците ни са разграничени на две подгрупи от по 22 души и ще бъдат настанени в солунското предградие Микра.

От там българските огнеборци ще вземат участие в потушаването на пожари в цяла Гърция. Освен това те ще се образоват в методите за битка с горските пожари, които ползват гръцките пожарникари, които имат богат опит и са считани за едни от най-ефективните.

През юли и август Гърция ще посрещне над 180 пожарникари от други европейски страни в границите на плана за превантивно разполагане на противопожарни сили, който се осъществя посредством Европейския механизъм за гражданска отбрана. Страните, които изпращат огнеборци в Гърция, са България, Франция, Германия, Румъния, Словакия и Малта. За първи път сходна превантивна задгранична задача в Гърция беше проведена предходната година.

Проектът единомислещо беше охарактеризиран от способените министри на Европейски Съюз като практическа проява на европейска взаимност. Заради триумфа му в Гърция тази година европейски пожарникари ще бъдат ситуирани още във Франция и Португалия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР