Първата година след пълномащабната руска инвазия в Украйна премина под

...
Първата година след пълномащабната руска инвазия в Украйна премина под
Коментари Харесай

Западни медии: Изгонени от Европа, руските шпиони се завръщат за нова битка

Първата година след пълномащабната съветска инвазия в Украйна мина под знака на всеобщото експулсиране от Европа на руснаци, най-много на разузнавачи под прикритие. Сега обаче съветските шпиони се завръщат, като доста от тях са жители на трети страни.

Прехващането на конфиденциален диалог сред висши немски офицери, обсъждащи военната помощ за Украйна, насочи вниманието към активността на съветската агентура. Сега тя е в атака след няколко неуспеха на разследващия уред на Кремъл, отбелязва Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Агенцията напомня, че първата година от войната на Русия против Украйна е минала под знака на " всеобщото експулсиране " в Европа на съветски шпиони, работили под дипломатическо прикритие. Така съгласно специалисти Кремъл е изгубил стотици шпиони.

" Това се отрази на интервенциите ", разяснява пред Агенция Франс Прес проверяващият публицист Андрей Солдатов, създател на профилирания уебсайт Agentura.ru.

Още преди този момент съветските разследващи служби - от военното разузнаване ГРУ през наследилата именития Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Федерална работа за сигурност до външното разузнаване СВР - съдбовно подцениха способността и волята на Украйна да се съпротивлява. В резултат, когато нахлуха в прилежащата страна на 24 февруари 2022 година, съветските войски евентуално са очаквали да я разгромят за няколко дни, или просто да бъдат посрещнати " с самун и сол " - нещо, което явно не се случи.

Нито пък съветското разузнаване съумя да предотврати опита за бунт на наемниците от групата " Вагнер ", водени от Евгений Пригожин, през юни предходната година. Макар че след това " Готвача на Кремъл " почина единствено два месеца по-късно при самолетна злополука, за която малко на брой се съмняват, че е била провокирана съзнателно.

Руските разследващи служби обаче " съумяха да се съвземат и в този момент ние следим от ден на ден интервенции, водени в Европа, дезинформация, ликвидирания (на хора) или прекачване на сътрудници, шпионаж ", показва Солдатов. Той приказва за доста огромни старания от тяхна страна.

Руските шпиони бяха изгонени от Европа. Сега те се върнаха, обобщава на собствен ред в. " Файненшъл таймс ".

Британският ежедневник разяснява, че Русия е възобновила нападателно своята шпионска война със Запада и публикуването от Москва на телефонен диалог, в който висши офицери от немските военновъздушни сили разискват изпращането на крилати ракети на Украйна, е единствено следващият вцепеняващ образец.

" Играта на котка и мишка се завърна ", цитира " Файненшъл таймс " представител на западно разузнаване. Негов сътрудник предизвестява, че " съветските (шпионски) действия... са също толкоз доста, или даже повече, в сравнение с по време на Студената война ". " Руското разузнаване е голяма машина и още веднъж прави това, което постоянно е предписание ", добавя трети западен шпионин.

Агенция Франс Прес отбелязва, че съветските секрети служби са създали по този начин, че да се приказва за тях през последните седмици с безспорни триумфи.

В края на предишния месец президентът на Украйна Володимир Зеленски призна, че Русия се е добрала авансово до проектите за украинската контраатака през лятото, чийто крах бе тежък удар за Киев.

" Друг трофей " за съветското разузнаване бе аудиозаписът на диалога сред немски офицери, който бе оповестен на 1 март от основния редактор на съветската държавна телевизия Ар Ти (RT) Маргарита Симонян. Случаят сложи в неловко състояние съдружниците на Германия и провокира държавен скандал в Берлин.

След разпадането на Съветския съюз разузнаването не е спирало да бъде приоритет за Кремъл, показва Агенция Франс Прес. То получи още по-голямо внимание и запаси след идването на власт на президента Владимир Путин - самият той някогашен сътрудник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), служил в комунистическа Източна Германия през 80-те години на предишния век.

Отслабени от всеобщото експулсиране на техни сътрудници в Европа, съветските управляващи " към този момент разчитат на непознати жители ", изяснява Андрей Солдатов. " Виждаме сърби, виждаме българи и жители на още няколко други страни, да вземем за пример австрийци, да вземат участие в съветски интервенции ", добавя той.

Бившият шеф на френското военно разузнаване, генералът от запаса Кристоф Гомар, разяснява, че съветските разследващи служби " непрекъснато се приспособяват. И, без никакво подозрение, те се възползваха от украинските бежанци и съветските изгнаници, измежду които има сътрудници. "

Според проучване на Кралския институт на обединените служби ГРУ е реформирало своята система за осъществяване на интервенции и е наело, в някои случаи посредством фиктивни компании, хора с разнообразни профили, постоянно без никаква връзка с публични институции, и които надлежно е мъчно да бъдат засечени от контраразузнаването. Британският мозъчен концерн дава образец със студенти от балкански страни, Африка и даже Латинска Америка.

Освен нормалната цел да събират поверителна информация, настояват специалисти, тези сътрудници са натоварени и с други задания: да дестабилизират европейските общества, да отслабят поддръжката за Украйна и да всеят разделения сред съдружниците. Изтеклият запис на немските военни е прегледен образец за тази тактика.

Руските служби " са доста положителни, защото западняците са цялостни наивници от 1991 година (когато се разпадна Съветският съюз), те не схващат съветската опасност, нямат специалисти и личен състав, говорещ съветски език ", предизвестява един от създателите на проучването Олександър Данилюк.

Генерал Гомар додава, че " през днешния ден същинският проблем на западняците е, че те не са доста наясно за рисковете и демонстрират прекомерно огромно доверие и леност, което докара до прехващането (на разговора) на германците ". Офицерите просто не са провели полемиката си по криптирани канали за връзка просто тъй като са по-сложни за потребление, счита той.

За Солдатов главният фактор обаче е психически: " Руската войска е в положение на война, до момента в който европейците механически живеят в мир. А да се промени военна просвета в спокойно време в действителност е доста мъчно. "

През последните години съветското разузнаване, наследило именития статут на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) от руско време, понесе редица удари, в това число като позволи предварителното сдобиване на западните служби с проектите за идната пълномащабна инвазия в Украйна и очевидното подценяване на нейните въоръжени сили. Впоследствие обаче то наподобява стартира да се приспособява към новата интернационална конюнктура, напомняща интервала на Студената война, по този начин както прочее и Русия като цяло.

Така че макар превъзходството на западните сили в редица връзки и усилването на съдействието сред техните служби съветското разузнаване си остава загадъчен и рисков съперник, който, както регистрира " Файненшъл таймс ", е кадърен на " зрелищни интервенции ".

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР