Първата година на Хърватия в еврозоната беше много успешна. Това

...
Първата година на Хърватия в еврозоната беше много успешна. Това
Коментари Харесай

Шефът на Хърватската народна банка: Мисля, че България ще покрие инфлационния критерий за еврозоната

Първата година на Хърватия в еврозоната беше доста сполучлива. Това съобщи ръководителят на Хърватската национална банка Борис Вуйчич в " Още от деня ".

" Видяхме, че растежът е 2,6 - 2,7 % през предходната година, инфлацията продължи да понижава. Пикът беше през ноември 2022 г и от този момент инфлацията непрекъснато понижава ", уточни той.

Вуйчич изрази убеденост, че България ще също покрие инфлационния аршин за еврозоната.

" Всички критерии би трябвало да бъдат спазени. И България ще би трябвало да извърши критерия за инфлация. Мисля, че България ще успее да се оправи с тези критерии. Вероятно по-късно тази година или началото на идната ", изясни Борис Вуйчич.

Основният боязън на хърватите е бил, че цените ще нарастат фрапантно след премането на еврото, само че това не се е случило, уточни Вуйчич.

" През март с ЕЦБ пресметнахме, че повишаването на цените е било сред 0,2 и 0,4%, а Евростат направи по-точна оценка и през октомври предходната година разгласява 0,2%. Това е доста малко, в случай, че инфлацията към оня миг беше 8,4%

Хората в Хърватия са привикнали с еврото от дълго време заради две аргументи - спестяванията им са в евро и скъпите продуки като аапартаментите също се правят оценка в евро от дълго време.

" Отне време да се свикне с цените при елементарните артикули. Що се отнася до заплатите - те се покачиха по-бързо през миналата година и действително стандартът на живот се увеличи. Лихвите са много по-ниски в сравнение с преди ".

В Хърватия сега лихвите по жилищните заеми са по-евтини от тези в Европа, сподели Борис Вуйчич.

Вижте целия диалог във видеото


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР