Първата доставка от 2400 дози на ваксината срещу COVID-19, произведена

...
Първата доставка от 2400 дози на ваксината срещу COVID-19, произведена
Коментари Харесай

Първата партида от US ваксината Moderna идва у нас в сряда, разкриха нежеланите реакции


Първата доставка от 2400 дози на ваксина та против COVID-19, създадена от Moderna, ще дойде в България на 13-ти януари, сряда.

Американската компания уведоми представителите на ваксина ционния щаб за своето решение след извършен видеоконферентен диалог, оповестиха от здравното министерство.

В характерностите на ваксина та написа, че COVID-19 VaccineModerna е предопределена за дейна имунизация за предварителна защита на COVID-19, породен от SARS-CoV-2, при лица на 18 и повече години. COVID-19 VaccineModerna се ползва като курс от две дози (0,5ml всяка). Препоръчва се втората доза да се приложи 28 дни след първата доза. 

Ваксинацията би трябвало да се отсрочи при лица, страдащи от остро тежко фебрилно заболяване или остра зараза. Наличието на лека зараза и/или леко нараснала температура не би трябвало да забавя ваксина цията.

Най-често съобщаваните нежелани реакции са болежка на мястото на инжектиране (92%), отмалялост (70%), главоболие (64,7%), миалгия (61,5%), артралгия (46,4%), настинка (45,4%), гадене/повръщане (23%), аксиларно подуване/болезненост (19,8%), тресчица (15,5%), отичане на мястото на инжектиране (14,7%) и зачервяване (10%).

Нежеланите реакции нормално са леки или умерени по интензитет и отшумяват за няколко дни след ваксина цията. Малко по-ниска периодичност на събития на реактогенност се свързва с по-голяма възраст. Като цяло някои нежелани реакции се срещат по-често в по-младите възрастови групи: честотата на аксиларно отичане, отмалялост, главоболие, миалгия, артралгия, настинка, гадене/повръщане и нараснала температура е по-висока при хора на възраст от 18 до <65 години в сравнение с при тези на възраст 65години и повече. По-често се оповестяват местни и систематични нежелани реакции след доза 2 в сравнение с след доза 1, написа още в характерността на ваксина та.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР