Първата доставка на ваксините за деца от 5 до 11

...
Първата доставка на ваксините за деца от 5 до 11
Коментари Харесай

Пристигат COVID ваксините за деца между 5 и 11 г., пазят на ...

Първата доставка на имунизациите за деца от 5 до 11 години се чака да дойде у нас през днешния ден. На този стадий нямаме никакви терзания по отношение на сигурността на имунизациите. Това разяснява в " Денят стартира " проф. Илко Гетов, българският представител в Европейската организация по медикаменти.

Той разясни, че имунизацията няма да стартира от през днешния ден, защото първо би трябвало Министерство на здравеопазването да разгласява протокола за използване на имунизациите. Имунизацията ще се прави в наличието на педиатър.

България е една седмица по-назад при имунизацията в тази група от някои други европейски страни. При имунизацията в другата група деца - от 12 до 18 година, към този момент са имунизирани над 15 милиона деца, добави проф. Гетов.

Според него, на база резултатите в други страни, се чака към 1/3 от имунизираните родители у нас да имунизират и децата си.

Малко над 90% е успеваемостта на имунизацията при най-малките. А ваксинирането тъкмо в тази възрастова група би понижила с 11 до 15% репродуктивното число, т.е. осезаемо би понижила разпространяването на вируса и % на тежките случаи.

Това пък разяснява педиатърката доктор Веселина Кендерова пред bTV.

Наистина децата го карат леко, само че не и тези със съпътстващи болести. Освен това като затруднение от Коронавирус в тази възрастова група се следи миокардит, подсети тя.

Само на " Пфайзер " е имунизацията за 5-11 година Децата ще получават 10 микрограма - 1/3 от дозата за възрастни. Отново 21 дни е интервалът сред двете дози.

Единствената разлика е, че е обработена по този начин, че да се съхранява на малко по-висока температура, изясняват специалистите

Само от местна реакция - болежка на мястото на убождане, се оплакват децата над 12 година, които до момента са ваксинирани от доктор Кендерова и сътрудниците й, Всъщност понасят имунизацията по-добре, в сравнение с възрастните, е нейното усещане.

Няма храни и питиета, които би трябвало да се заобикалят, само че децата с алергични анамнези би трябвало като подготовка 3 дни преди този момент да са приемали противоалергичен медикамент.

Проф. Гетов заяви още, че следва да бъдат оповестени нови инструкции за имунизацията при бременни, кърмещи и дами планиращи да забременеят.

Вече има задоволително данни, че имунизациите за тази група не провокират никакви терзания. Има данни, че дамите, които са имунизирани преди да забременеят и откакто са забременели, няма никакви опасности от импровизиран аборт, затруднения или раждане на дете с ниско тегло, акцентира проф. Гетов.

Ваксинирането е гаранцията за прекъсването на разпространяването на болестта и връщането към естествените условия на живот, тъй като прекомерно дълъг стана интервалът, в който ние живеем под изолираност и ограничения, добави той.

Потребността от ваксини е световна, в някои европейски страни има дефицит на бустерна доза, заяви още специалистът.

Относно бустерната доза той разяснява, че се понася по-леко от втората, само че към момента не е ясно какъв е интервалът на отбрана.

Никой не може да каже за какъв брой месеца ще е ефикасна бустерната доза. Нещата се следят извънредно прецизно. Компаниите към този момент работят и имат отговорност в границите на 100 дни да показват нов вид на имунизациите, в случай че тези не работят за Омикрон, изясни проф. Гетов.

Той предизвести, че поради ниското равнище на имунизация у нас е допустимо да се стигне до това страни да не предлагат на жителите си визити в България.

Свързани вести Пуснаха новия документ за имунизирани с бустерна доза
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР