Първата доставка на ваксините за деца от 5 до 11

...
Първата доставка на ваксините за деца от 5 до 11
Коментари Харесай

Първа доставка на ваксини за деца у нас! В Пловдив ваксинират най-малките в две болници

Първата доставка на имунизациите за деца от 5 до 11 години се чака да дойде у нас през днешния ден. На този стадий нямаме никакви терзания по отношение на сигурността на имунизациите. Това разяснява проф. Илко Гетов, българският представител в Европейската организация по медикаменти.

Той разясни, че имунизацията няма да стартира от през днешния ден, защото първо би трябвало Министерство на здравеопазването да разгласява протокола за използване на имунизациите. Имунизацията ще се прави в наличието на педиатър. В две лечебни заведения ще стартира имунизацията против COVID-19 на деца от 5 до 11 години в Пловдив. Кабинетите ще бъдат ситуирани в УМБАЛ „ Свети Георги” и УМБАЛ „ Пълмед”.

България е една седмица по-назад при имунизацията в тази група от някои други европейски страни. При имунизацията в другата група деца - от 12 до 18 години, към този момент са имунизирани над 15 милиона деца, добави проф. Гетов.

Според него, на база резултатите в други страни, се чака към 1/3 от имунизираните родители у нас да имунизират и децата си.

Пристигат първите ваксини за деца, здравният министър събира съвет поради ниската имунизация

Проф. Гетов заяви още, че следва да бъдат оповестени нови инструкции за имунизацията при бременни, кърмещи и дами планиращи да забременеят.

Вече има задоволително данни, че имунизациите за тази група не провокират никакви терзания. Има данни, че дамите, които са имунизирани преди да забременеят и откакто са забременели, няма никакви опасности от импровизиран аборт, затруднения или раждане на дете с ниско тегло, акцентира проф. Гетов.

Ваксинирането е гаранцията за прекъсването на разпространяването на болестта и връщането към естествените условия на живот, тъй като прекомерно дълъг стана интервалът, в който ние живеем под изолираност и ограничения, добави той.

Потребността от ваксини е световна, в някои европейски страни има дефицит на бустерна доза, заяви още специалистът.

Относно бустерната доза той разяснява, че се понася по-леко от втората, само че към момента не е ясно какъв е интервалът на отбрана.

Никой не може да каже за какъв брой месеца ще е ефикасна бустерната доза. Нещата се следят извънредно прецизно. Компаниите към този момент работят и имат отговорност в границите на 100 дни да показват нов вид на имунизациите, в случай че тези не работят за Омикрон, изясни проф. Гетов.

Нека тези, които са скептици или са настроени антиваксърски - дано да питат, дано да търсят информация, аз всекидневно отпущам такава, прикани проф. Гетов.

Той призна, че поради ниското равнище на имунизация у нас, е допустимо да се стигне до това страни да не предлагат на жителите си визити в България. Надявам се да го отложим този Омикрон малко в края на февруари-март, показа проф. Гетов. За новия вид той посочи, че по-бързо се популяризира, само че по-леко се изкарва.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР