Първата доставка на Уестингхаус пристигна в АЕЦ Козлодуй, съобщиха от

...
Първата доставка на Уестингхаус пристигна в АЕЦ Козлодуй, съобщиха от
Коментари Харесай

АЕЦ Козлодуй получи свежото ядрено гориво от Уестингхаус

Първата доставка на Уестингхаус дойде в АЕЦ " Козлодуй ", оповестиха от пресцентъра на Министерския съвет.

На място в електроцентралата през днешния ден бяха служебният министър председател Димитър Главчев и енергийният министър в кабинета му Владимир Малинов.

По думите на Малинов това е основен стадий от двустранното стратегическо партньорство в региона на нуклеарната сила със Съединени американски щати. Вече имаме действителна диверсификация за нуклеарното гориво за 5-ти блок, посочи той и напомни, че е подписан и за диверсификация на горивото и за 6-ти блок на АЕЦ " Козлодуй " и по този начин се реализира цялостна самостоятелност за екетроцентралата .

Агенцията за нуклеарно контролиране към този момент е издала лиценз за разполагане и предпазване на нуклеарното гориво от " Уестингхаус ", а в понеделник се чака да бъде издадено позволение и за неговата употреба. " Предвиждаме през месец май поетапно да бъдат заредени първите 43 касети свежо нуклеарно гориво , създадено от " Уестингхаус ", в 5-ти блок на АЕЦ " Козлодуй ", осведоми Малинов.

Главчев пък означи, че диверсификацията е дълъг развой, и се похвали, че персонално е взел участие в диалози с " Уестингхаус " още през 2009 година - 2010 година
 АЕЦ
АЕЦ " Козлодуй " получи позволение за предпазване на американско нуклеарно гориво

Разрешението важи само за приемане и запазване на горивни касети
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР