Първата дама на Украйна Олена Зеленска изнесе емоционална реч пред

...
Първата дама на Украйна Олена Зеленска изнесе емоционална реч пред
Коментари Харесай

Зеленска: Русия убива, а Америка ни спасява. Дайте ни още оръжия


Първата дама на Украйна Олена Зеленска изнесе прочувствена тирада пред американските законодатели.

Тя акцентира човешките жертви от войната на Русия в страната и помоли Конгреса за повече оръжия.

Зеленска, която се обърна към членовете на двете камари по покана на ръководителя на Народното събрание Нанси Пелоси, сподели фотоси на убити, ранени и разселени украинци, по-специално на дребни деца.

Тя се обърна към законодателите не като към политици, а като към “майки и татковци, баби и дядовци, дъщери и синове”.

“Докато Русия убива, Америка избавя. И вие би трябвало да знаете за това.

Ние ви благодарим за това”, сподели Зеленска, която произнесе обръщението си на украински език.

След като благодари на Конгреса за десетките милиарди долари военна и филантропична помощ, Зеленска съобщи, че би трябвало да се направи още.

Тя особено изиска системи за противовъздушна защита, които да могат да прихващат съветските ракети, убиващи всекидневно украински цивилни жители, и призна идната почивка през август, която ще изпрати законодателите назад в родните им щати за сериозния сектор от войната.

“Моля за оръжия – оръжия, които няма да бъдат употребявани за водене на война на непозната земя, а за отбрана на нечий дом и правото да се събудиш в този дом”, сподели тя. “Русия унищожава нашия народ.”

Часове преди изявлението на Зеленска министърът на защитата Лойд Остин разгласи, че Съединени американски щати ще дават на Украйна четири спомагателни реактивни системи за залпов огън като част от иден пакет от военна помощ.

Остин, говорейки на четвъртата среща на Контактната група по въпросите на защитата на Украйна, съобщи, че високомобилните артилерийски системи “са създали такава разлика на бойното поле”.

Досега Съединените щати са изразходвали към 6,1 милиарда $ за военна помощ за Украйна.

На речта на Зеленска участваха към 100 законодатели, в това число водещи водачи на Конгреса от двете партии.

Тя получи голям брой аплодисменти на крайници. Републиканецът Бил Паскрел (окръг Ню Джърси), който беше закичен с украинско знаме, сподели знака на мира на Зеленска, когато речта ѝ приключваше.

“Америка, за жалост, знае от личния си опит какво съставляват терористичните офанзиви и постоянно се е стремяла да победи тероризма”, сподели Зеленска. “

Помогнете ни да спрем този гнет против украинците. И това ще бъде нашата обща огромна победа в името на живота, свободата и устрема към щастие”.

По време на представянето си Пелоси означи, че Зеленска е пристигнала във Вашингтон “от сърцето на военната зона”. Други видяха в речта ѝ апел за деяние.

“Тя всъщност оповестява на Конгреса каква е човешката покруса в Украйна и я показва с лица”, съобщи републиканецът Майкъл Маккол от Тексас, водещ републиканец в комисията по външни работи на Камарата на представителите.

Съпругът на Зеленска, украинският президент Володимир Зеленски, остава в Киев от началото на войната, само че пътува до регионите към столицата, с цел да се срещне с бойци и да огледа разрушенията, породени от съветския обстрел.

Обръщението към законодателите идва ден откакто Зеленска се срещна с президента Джо Байдън и първата дама Джил Байдън в Белия дом.

Зеленска приказва в същата зала на Капитолия, където брачният партньор й се обърна към законодателите посредством видеозапис преди четири месеца, малко след началото на съветската инвазия
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР