Първата дама на САЩ Джил Байдън и съпругата на румънския

...
Първата дама на САЩ Джил Байдън и съпругата на румънския
Коментари Харесай

Джил Байдън и Кармен Йоханис посетиха училище в Букурещ с украински ученици

Първата дама на Съединени американски щати Джил Байдън и брачната половинка на румънския президент Кармен Йоханис дойдоха през днешния ден в прогимназиалното учебно заведение " Уругвай " в букурещкия Сектор 1, където са настанени украински възпитаници бежанци, оповестява Аджерпрес, представена от Българска телеграфна агенция.

В срещата вземат участие също румънският министър на образованието Сорин Къмпяну, американският шарже д'афер в Румъния Дейвид Мюниз, асистент държавният секретар за европейските и евроазиатските въпроси Карън Донфрийд, някогашният американски дипломат в Букурещ (2009-2012) Марк Гитенстейн, сега дипломат на Съединени американски щати в Европейски Съюз, и неговата брачна половинка Елизабет Гитенстейн.

Джил Байдън и Кармен Йоханис, които не престават да работят като учителки по британски език, посетиха две класни стаи.

В първата деца на предучилищна възраст и от началните класове организират разнообразни занимания, като вършат " ръчички от хартия " или " дърво на другарството " в цветовете на украинското знаме. В другата класна стая по-големи деца вършат пъзели на тематика " другарство ". Групите възпитаници са координирани от един румънски и един украински преподавател.

Двете първи дами разговаряха също с майки и учителки бежанки от Украйна, които им описаха за компликациите, през които са минали от началото на войната до идването си в Румъния, само че и за помощта, получена от румънския народ. Разговорите бяха съсредоточени главно върху нуждата децата от прилежащата на Румъния страна да учат на украински език.

" Мисля, че вие сте невероятни ", съобщи Джил Байдън, обръщайки се към украинските майки.
Първата дама на Съединени американски щати дойде в Румъния през вчерашния ден и посети военновъздушната база " Михаил Когълничану " в окръг Констанца, където се срещна с американски и натовски военнослужещи.
Днес тя се срещна с румънския президент Клаус Йоханис и брачната половинка му Кармен и посети американското посолство в Букурещ.

Тя даде висока оценка на румънското държавно управление и благотворителните организации за необятния набор филантропична помощ, която оказват на украинците, бягащи от войната в тяхната страна, съобщи Асошиейтед прес.

Г-жа Байдън посочи, че това е " забележителна " демонстрация на взаимност, само че означи също по този начин, че е " едвам началото ".

В траял към час брифинг в посолството тя съобщи, че Румъния е приела близо 900 000 бежанци от Украйна от нахлуването на Русия в прилежащата страна на 24 февруари, само че болшинството са траяли към други страни. По-голямата част от бежанците са дами и деца.
" Румънският народ е необикновен, че приема всички тези бежанци в домовете си, предлага им храна, облекла и заслон и им дава сърцата си ", добави тя. " Мисля, че светът знае това ".
Около 7000 украинци пресичат границата и идват в Румъния всеки ден, сподели на собствен ред Пабло Сапата, румънският представител на Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците.

Аджерпрес отбелязва, че близо 1800 украински деца са записани в румънски учебни заведения и детски граници, съгласно данни на министерството на образованието.
След визитата в Румъния Джил Байдън ще замине за Братислава, Словакия.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР