Първата част от парите за хотелиерите, които подслониха украински граждани

...
Първата част от парите за хотелиерите, които подслониха украински граждани
Коментари Харесай

Изплатиха първия транш на хотелите, приели бежанци

Първата част от парите за хотелиерите, които подслониха украински жители у нас, към този момент е изплатена. Oт министерството на туризма оповестиха, че към 50 хиляди бежанци от войната, се намират в 506 места за настаняване. Всеки един хотелиер трябваше да получи по 40 лв. за емигрант.

Неясната дата за погашение на филантропична помощ към хотелиерите, докара до неодобрение и напрежение в сектора, подкрепил украинските бежанци.

“Тия, които работят през цялото време, към този момент се задъхват с заплащанията и би трябвало да има правилник, който да каже от тази до тази дата ще се заплаща, с цел да може сътрудниците да са готови и да знаят защо иде реч”, Венелин Ташев, хотелиер.

Няколко часа по-късно, от Министерството на туризма реагираха - над 11 милиона лв. са изплатени през днешния ден на общо 328 лица, подпомагащи украински бежанци у нас.

“Плащането към този момент е осъществено. Тоест, към днешна дата, дори към настоящия миг, може би има хотелиери, които към този момент са си получили парите за филантропична помощ”, Ирена Георгиева, зам.-министър на туризма.

Част от хотелиерите, обаче, не са съгласни парите да се бавят поради инспекциите, които страната прави за дублирани настанявания.

“Имаше в документите, или по-точно казано в приложените хотелски регистри, повтаряне на имена на хора, които едновременно са в няколко обекта”, сподели още тя

“След като се създадат инспекциите, да спрат парите от другото заплащане и в този момент да ни платят едни 80%, да спрат едни 20, с цел да може ние да продължим да обслужваме тези хора и да си плащаме сметките”, означи Ташев.

Хотелиерите по морето са обезпокоени от това, че първите им туристи идват в края на месец май, а към момента няма изясненост къде ще се настанят украинските бежанци.

“Това е една релокация от десетки хиляди души, които би трябвало да отидат в някаква посока. Изисква се голяма организация и ние би трябвало да сме наясно кой с какви задължения е”, Радостин Дачев, хотелиер.

“В момента интензивно работим по разнообразни разновидности за настаняване на чужденците и след тази дата. Обсъждат се разнообразни разновидности на настаняване”, споделя Георгиева.

Очакват се още два транша през идващите месеци.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР