Първата бяла книга на Пекин за Тайван, публикувана при президента

...
Първата бяла книга на Пекин за Тайван, публикувана при президента
Коментари Харесай

Бялата книга на Китай нарушава суверенитета на Тайван

Първата бяла книга на Пекин за Тайван, оповестена при президента Си Дзинпин, съставлява отклоняване от пътя, избран от неговите прародители, който обещаваше на Тайван висока степен на автономност след обединяването с Китай, съобщи специалист по-рано тази седмица.

В сряда Китай разгласява първата си бяла книга за Тайван, откогато Си поема властта през 2013 година Забелязва се съществено отклоняване от рамката, заложена в предходните „ издания “ от 1993 година и 2000 година, а точно премахването на понятието „ една страна, две системи “.

Тайпе, 11 август (CNA) Първата бяла книга на Пекин за Тайван, оповестена при президента Си Дзинпин (習近平), съставлява отклоняване от пътя, избран от неговите прародители, който обещаваше на Тайван висока степен на автономност след обединяването с Китай, сподели специалист в четвъртък.

Визията на Пекин за „ наново обединяване “ с Тайван в двете предходни бели книги бе маркирано с думите „... централното държавно управление няма да изпраща войски или административен личен състав, който да бъде ситуиран в Тайван “.

Някои анализатори разтълкуваха премахването на този текст като предложение от страна на Си за „ разводнена “ версия на модела „ една страна, две системи “, макар заложеното в последната бяла книга, а точно, че „ Тайван ще се радва на висока степен на самостоятелност като специфична административна област “ след „ обединяването “.

Чанг Ву-уе – специалист по въпросите, свързани с Китай, съобщи, че възходящите антикитайски настроения в Хонконг през последните години са създали Пекин по-решителен и подготвен да „ затегне хватката си “.

Масовият митинг против законопроекта за екстрадация в Хонконг през 2019 година, който принуди Пекин да отхвърли законопроекта, накара Китай да одобри закон за националната сигурност на територията през 2020 година и да преразгледа изборната система през 2021 година, с цел да усили контрола си над Хонконг, сподели още Чанг.

Предложена за първи път през 1979 година от Дън Сяопин, висш водач на Китай от 1978 година до гибелта му през 1989 година, формула „ една страна, две системи “ оферираше да разреши на Тайван да резервира своето държавно управление и административна система в подмяна на обединяване през Тайванския пролив и бе по-късно приложена в Хоконг и Макао.

Дън обясни концепцията, известна като Шестте концепции за спокойно обединяване на Дън “ през 1983 година, като сподели, че нито войски, нито административен личен състав ще бъдат изпращани в специфичния административен регион на Тайван, откакто той се сплоти още веднъж с родината.

Въпреки обещанието на Дън, Си разбра от обстановката в Хонконг, че „ Една страна, две системи “ би трябвало да „ остави място за двусмислие по въпросите, свързани с националната сигурност “, в случай че ще се ползва в Тайван, съобщи Чанг.

Съгласно бялата книга, Китай удостоверява позицията си, че няма да бъде разрешено на никого да отдели Тайван от Китай и означи готовността си да отговори с потреблението на мощ против външни сили, които попречват наново обединяване.

По думи на Чанг, публикуването на бялата книга е провокирано от визитата на ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси в Тайван предходната седмица.

Първата бяла книга на Китай за Тайван през 1993 година бе издадена откакто Република Китай (чието държавно управление се реалокира в Тайван през 1949 г.) стартира опит да се причисли още веднъж към Организация на обединените нации. Мястото в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, което в началото се заемаше от Република Китай, беше обещано на Китайската национална република през 1971 година

Бялата книга от 2000 година беше оповестена, откакто през 1999 година тогавашният президент характеризира връзките през пролива като „ специфична връзка държава-към-държава “ известна като „ Двудържавна доктрина “

Чанг сподели, че трите бели книги са били оповестени в основни моменти в връзките сред двете дтрани и Китай е счел за належащо да обясни позицията си по въпроса с Тайван пред интернационалната общественост.

Тъй като смисъла на мира от другата страна на пролива и нуждата от ангажиране с Тайван от ден на ден се признават от огромните сили, Китай би трябвало от дълго време да е възнамерявал да разгласява документа, само че го е отлагал и в този момент моментът е повече от подобаващ, сякаш провокиран от визитата на Пелоси.

Ming Pao – вестник на китайски език в Хонконг, в своя публикация акцентира на различен аспект по отношение на бялата книга, отбелязвайки, че Пекин не е споделил, че Тайван може да резервира личната си войска по модела „ една страна, две системи “, както бе заложено в предходните две версии.

Sing Tao Daily, различен вестник в Хонконг, разгласява публикация, сравняваща трите версии, в която се споделя, че „ за първи път Китай дава опция на Тайван да се радва на висока степен на автономност “ след обединяването. Вестникът цитира параграф, който съдържа условна уговорка, която не се появява в предходните две версии – „ При изискване, че суверенитетът, сигурността и ползите на развиването на Китай са обезпечени, след обединяването Тайван ще се радва на висока степен на автономност като специфичен административен район “.

На собствен ред Лю Гуошен, професор от Тайванския проучвателен институт към китайския университет Сямън, сподели, че последната бяла книга демонстрира, че позицията на Си по отношение на Тайван отразява последователност и въплъщава обичайни детайли, само че също по този начин върви в крайник с времето и изменящата се интернационална обстановка.

Междувременно от Министерство на външните работи на Тайван по-рано тази седмица остро осъдиха Пекин и го предизвестиха да не подценява решимостта на народа на Тайван да пази нацията си. Бялата книга не признава обстоятелството, че нито една от страните през Тайванския пролив не е под юрисдикцията на другата и това е нарушаване на суверенитетана Тайван.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР