Първата българска актриса, номинирана за Оскар - Мария Бакалова, стана

...
Първата българска актриса, номинирана за Оскар - Мария Бакалова, стана
Коментари Харесай

Мария Бакалова кръсти българския научноизследователски кораб Св. Св. Кирил и Методий

Първата българска актриса, номинирана за Оскар - Мария Бакалова, стана кръстница на българския боен научноизследователски транспортен съд с бордови номер 421 - " Св. Св. Кирил и Методий ".

Тържественият обред по издигане на военноморския байрак и заграбване на име на плавателния съд се организира във Варна. За името на кораба бе разгласен конкурс, а от всички над 250 оферти комисия избра името " Св. Св. Кирил и Методий ". 

Плавателният съд е благосъстоятелност на Консорциум " Българска антарктическа база " Св. Климент Охридски " и научноизследователски транспортен съд ", чиито членове са ВВМУ " Н. Й. Вапцаров ", Софийски университет " Св. Климент Охридски " и Български антарктически институт /БАИ/. 

Основните задания, които корабът ще извършва, са обезпечаване на българските национални антарктически експедиции, реализиране на научноизследователски действия от Националната стратегия за полярни проучвания, както и такива в Черно море и Световния океан, провеждани от Софийския университет, БАИ, ВВМУ, Българска академия на науките, Селскостопанската академия и други научни организации. Корабът ще се употребява и за практиките на обучаемите от ВВМУ и на други морски просветителни институции. С него ще могат да се вършат и хидрографски проучвания за потребностите на Военноморски сили на Република България. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР