Първата българка, изкачила три осемхилядника - Силвия Аздреева, златното момиче“

...
Първата българка, изкачила три осемхилядника - Силвия Аздреева, златното момиче“
Коментари Харесай

Спортни звезди уважиха изложбата За диабета няма граници - за мечтите има простор в Народното събрание

Първата българка, изкачила три осемхилядника - Силвия Аздреева, „ златното момиче “ на родната художествена гимнастика Ренета Камберова и боксовата звезда Ергюнал Сабри участваха на откриването на изложбата „ Фантазия безспир “ в Народното събрание. Автор на експозицията под надпис „ За диабета няма граници – за фантазиите има шир “ е младият художник Калоян Калчев. Тя включва 12 творби в жанр цифров арт. Инициативата, чийто уредник е Асоциация „ Докосни дъгата “, се организира под патронажа на заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова.

Освен спортните звезди посетители на събитието бяха Н. Пр. Йелена Филипович-Стоянов – дипломат на Черна гора в България, Н. Пр. доцент доктор Желко Йович - дипломат на Сърбия в България, народни представители, изпълнителният шеф на ИА „ Медицински контрол “ Иванка Динева, шефът на ДКЦ 5 - Пловдив Яна Кашилска, психологът Александра Гърдева, сътрудникът за реализирането на изложбата Ангел Маринов от Автомагистрала Студио, общественици, публицисти и деца и младежи от Асоциация „ Докосни дъгата “.

„ Изкуството дава опция на въображението да прелети през разнообразни светове и по този метод да поддържаме връзка доброволно между тях “, акцентира заместник-председателят на Народното събрание.

Росица Кирова означи също, че в показаната галерия цифровият свят е преплетен с фантазиите, с вярата за здраве и по-добър живот. По думите й децата с диабет, би трябвало да бъдат окрилени и да им се даде опцията да развихрят своята фикция, тъй като те са неделима част от българското общество.

„ Всяка една творба споделя къса история, в която мистични създания и герои оживяват. Надявам се да забравите за минута-две за външния свят и да оставите вашето въображението да ви води “, означи създателят на изложбата Калоян Калчев, който е студент по „ Графичен дизайн с реклама “ в Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “ и огромен фен на концептуалното изкуство в областта на видео игрите или тъй наречените Concept art.

Той е част от Асоциацията от основаването ѝ през 2014 година. Калоян получи като подарък от Росица Кирова юбилейното издание „ 140 години Народно заседание на Република България “ с благопожелание за триумф в превъзмогването на всяко житейско предизвикателство.

Младият художник беше поздравен и от първата българка, изкачила три осемхилядника - Силвия Аздреева.

„ Въпреки компликациите, които имаш в живота, ти си съумял да постигнеш фантазиите си, тъй като за тях няма граници. Вярвам, че ще продължаваш да даваш положителния образец на всеки един от нас и ще изкачиш твоите персонални върхове “, обърна се алпинистката към създателя на изложбата.

Тя подари на заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова и на Калоян Калчев вдъхновяващата книга „ Да покориш себе си “, в която е разказала историята си в съавторство с журналиста Найден Тодоров.

Бронзовата медалистка от Рио 2016 Ренета Камберова и европейският вицешампион до 22 години от Будва 2023 Ергюнал Сабри се включиха за следващ път в самодейност на Асоциация „ Докосни дъгата “. Те постоянно взимат присъединяване в годишния лагер на Асоциацията за деца с диабет, организират мотивационни срещи с тях и спортуват дружно.

Гимнастичката изрази своите усещания от изложбата „ Фантазия до безкрайност “.

„ Вярвам, че всеки един от нас се преоткри в някоя от картините. Бих желала да си затворя очите и да се потопя в магическото място, което Калоян е изобразил. Поздравявам него и Асоциацията! “, сподели Камберова.

„ Със своята галерия Калоян демонстрира какво е да се бориш даже и да срещаш компликации в живота, какво е да мечтаеш и да го постигаш. Той е преследвал задачата си, за което заслужава уважението ни. Благодаря на доктор Денислава Ангелова – ръководител на Асоциация „ Докосни дъгата “ за всичко, което прави! Ние сме едно семейство и реализираме фантазиите си дружно “, показа боксьорът Ергюнал Сабри.



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР