Първата българка – шофьор на ТИР, оставя волана. Николина Манева

...
Първата българка – шофьор на ТИР, оставя волана. Николина Манева
Коментари Харесай

Първата българка, международен шофьор на ТИР, оставя волана

Първата българка – водач на ТИР, оставя кормилото. Николина Манева се отдръпва от специалността след три десетилетия трудов стаж с 40-тонните тежки камиони, заяви щерка ѝ Йона Манева – Генчева.

„ Сензацията на Балканите “ и „ ТИР-шофьор мадам “, както са наричали Николина в задграничния щемпел и митниците в Азия, чака да се пенсионира. Сега живее надалеч от автомагистралите и трафика – в тихото планинско селце Кипилово, община Котел, където са корените на брачна половинка й Йордан. Там посрещна и 65-ия си рожден ден на 18 януари, написа Труд.

„ Всички я познават! Здраве и шанс! “, пожела й кметът Йордан Симеонов. Но малко на брой кипиловци имат визия, че живеят с легенда в транспортния отрасъл.

Николина е обиколила Европа и Азия с камионите. Нещо повече: тя е първата жена-шофьор по пътищата на Изтока и в някои от неспокойните му региони. А в тези географски точки прецизните обичаи отреждат на нежния пол пространство в фамилията, надалеч от „ мъжките “ работи. Е, тя съумяла – с черни облекла до земята и було на главата, от почитание към тамошните разбирания.

Първата среща на Николина и брачна половинка й станала, до момента в който и двамата били зад кормилото.

Той – автобусен водач към ДАП – Сливен, я забелязал на пътя, до момента в който тя се прибирала от работа с колата си. При идната инцидентна засечка на пътя, Йордан тръгнал след автомобила на нежната хубавица. Когато тя спряла, той й се показал, поискал да се запознаят…И по този начин след време станали семейство, описа Йона. Романтичната история се знае и от брат й Димитър. Сигурно ще я научат и тримата внуци на Маневи – старши.

Но да се върнем към младите им години. Новите хоризонти се отворили, когато съпрузите се преместили от Сливенския край в София. Мъжът убедил жена си да изкара 6-месечните тогава курсове за интернационален лидер. С отличен триумф от образованието я взели в Следствен отдел към окръжна прокуратура Международен автомобилен транспорт (стопанско обед – тогавашния колос за интернационален автотранспорт във времето на социализма. Била на 33 година, когато се качила на ТИР. Професионалният й живот се свързал с един напълно мъжки свят. В началото пътувала до Гърция, Италия. Не се огънала, не се оплакала. След приватизацията на предприятието, тя и мъжът й станали водачи на „ Вили Бец “. „ Толкова са я уважавали, в това число – притежателите, че е получавала на няколко пъти ключове за нови камиони. Медиите писаха, че майка ми тежи в работата си колкото 500 мъже “, споделя щерка й.

Най-голямото предизвикателство, през което нежната жена минала, и до през днешния ден удивява познати и сътрудници. Как се е решила, не е ясно, само че приела и минала хиляди километри от Европа до Азия, през Иран и Ирак.

Едва ли ще е пресилено, в случай че се каже, че били смаяни. Такова нещо им се случвало за първи път…

Николина е все по този начин отдадена на фамилията и околните. Фамилният дом в Кипилово събира всички, когато се завърнат – щерка й и фамилията й от Франция, където живеят, синът и брачният партньор й от Германия, след края на следващия курс към транспортна компания там. За рождения й ден са пристигнали дарове, определени с доста обич от околните й.

По време на впечатляващата си кариера „ сензацията на Балканите “ е получавала неведнъж похвали, оценки, почитание от сътрудниците. Какво е оставила след себе си? Първата българка – водач на ТИР е отворила територия, непокътната за смели, дисциплинирани и виновни дами. Днес в транспортния отрасъл като водачи работят десетки българки. Международните водачи – дами са основали своя група „ Дизел и парфюм “ във фейсбук. В нея членуват 298 девойки.

Още от Любопитно

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР